Naknada troškova obrade kredita i dalje 1

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je danas da Zakon o obligacionim odnosima ne zabranjuje bankama da klijentima naplaćuju i druge troškove osim kamate prilikom odobravanja kredita.

On je dodao da će one nastaviti da naplaćuju troškove obrade kreditnog zahteva, zato što na to imaju pravo.

On je dodao da po zakonima o obligacionim odnosima i o zaštiti korisnika finansijskih usluga banke imaju pravo da naplaćuju te troškove.

Zakon o obligacionim odnosima ne zabranjuje naplatu drugih troškova, osim kamate. U članu 1066 jasno je navedeno da će se to ugovorom regulisati, rekao je Dugalić, odgovarajući na pitanje novinara šta će banke preduzeti povodom presude Apelacionog suda u Beogradu, kojom se naplata naknade troškova obrade kredita oglašava ništavom.

On je na konferenciji za novinare rekao i da se ugovorom o kreditu utvrđuje iznos i uslovi korišćenja i vraćanja kredita.

U ugovoru koji klijent potpisuje sa bankom eksplicitno je navedeno koju vrstu troškova ima i šta sve plaća. Kamatu, kao osnovni trošak, i naknade kao što je obrada kreditnog zahteva, rekao je Dugalić.

On je dodao i da je, na primer, sud u Jagodini odbacio tužbu klijenta protiv banke kao neosnovanu.

Dugalić je rekao i da je u januaru ove godine zabeležen pad kreditne zaduženosti privrede za 1,3 odsto i naveo da se i iznos i broj kredita koje koristi privreda smanjuje.

U januaru smo imali pad kreditne zaduženosti privrede za 1,3 odsto, što zabrinjava, rekao je Dugalić.

On je precizirao da je 31. januara ove godine privreda koristila 1.376 kredita manje nego 31. decembra prošle godine.

Dugalić je naveo da se poboljšava urednost u plaćanju kredita, navodeći da je prosečno učešće docnje u dugu po osnovu plaćanja bankarskih kredita u januaru ove godine bilo 8,6 odsto, a 4,4 odsto kada su u pitanju građani, što je pozitivno.

Smanjuje se broj loših kredita i sada ih ima oko 11 odsto, rekao je Dugalić i podsetio da je pre tri godine u proseku bilo 22 odsto loših kredita, pri čemu u privredi oko 26 odsto.

Kada su u pitanju kreditne kartice i tekući računi, u januaru ove godine nije bilo značajnijih promena, zaključio je Dugalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari