Naknade višestruko niže od vrednosti 1Foto: Miroslav Dragojević

Bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima kojima je nacionalizovana imovina, a podneli su zahteve za restituciju, prva rata naknade biće isplaćena do kraja ove godine.

Obeštećenje će biti isplaćivano u obveznicama, prenose današnje Večernje novosti, sa godišnjom kamatom od dva odsto, počev od 15. decembra 2017. godine.

Osobama mlađim od 65 godina naknada će biti isplaćivana u 12 jednakih gopdišnji rata, osobe stare između 65 i 70 godina dobijaće ovu novčanu naknadu u 10 rata, a stariji od 70 godina u pet godišnjih ratra.

Svi kojima je priznato pravo na obeštenje po osnovu nacionalizacije prethodno će dobiti akontacije od po 10 odsto procenjene vrednosti konkretne imovine.

Do kraja septembra biće poznata ukupna vrednost imovine za koju će biti obeštećeni stari vlasnici ili njihovi naslednici, a na osnovu toga će Ministarstvo finansija, potom, odrediti koeficijent po kojem će biti isplaćivano obeštećenje.

Ako koeficijent bude, na primer, 15 ili 20 odsto, to znači da će stari vlasnik ili naslednik dobiti taj procenat procenjene vrednosti svoje imovine za koju su podneli zahtev i za koju imovinu je Agencija za reastituciju utvrdila da imaju pravo na novčanu naknadu.

Primera eradi, ako je procebnjena vrednost nacionalizovane nepokretne inmovine 50.000 evra, a koefcijent je 20 odsto, starom vlasniku ili njegovom nasledniku biće isplaženo isplaćeno 10.000 evra. Od toga je akontacija hiljadu evra (10 odsto), dok će preostalih 9.000 evra biti isplaćivano na sedam, 10 ili 12 jednakih rata uz kamatu od dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari