Grupa akcionara Centroproizvoda, koja je pred Trgovinskim sudom u Beogradu pre više od dve godine pokrenula parnicu osporavajući kupovinu druge emisije akcija te kompanije, nije u datom roku dokazala da poseduje najmanje deset odsto akcija potrebnih za pokretanje spora i očekujemo da će na današnjem ROČIŠTU njihova tužba biti odbačena.

Grupa akcionara Centroproizvoda, koja je pred Trgovinskim sudom u Beogradu pre više od dve godine pokrenula parnicu osporavajući kupovinu druge emisije akcija te kompanije, nije u datom roku dokazala da poseduje najmanje deset odsto akcija potrebnih za pokretanje spora i očekujemo da će na današnjem ROČIŠTU njihova tužba biti odbačena. Naime, tokom čitavog trajanja postupka sud je dužan da vodi računa o takozvanoj aktivnoj legitimaciji tužioca. U ovom slučaju je postupajući sudija Marica Đukić uporno izbegavala da to učini, čak je donela i jednu presudu u korist akcionara, što je bitna povreda postupka. Centroproizvod je uložio žalbu Višem trgovinskom sudu koja je usvojena još aprila prošle godine. Osim tih formalnih uslova, potrebnih da se uopšte razmatra tužba, Viši trgovinski sud je ukazao i da je regularnost kupovine akcija potvrđena od strane Komisije za hartije od vrednosti – rekao je za Danas član pravnog tima Centroproizvoda, advokat Radoslav Nedić.
On je dodao da gotovo godinu dana Trgovinski sud u Beogradu ne postupa po presudi Višeg trgovinskog suda, jer je sudija Đukić do sada odložila pet zakazanih ročišta. Na poslednjem ročištu, pre nešto više od mesec dana, koristila je bolovanje, pa je dežurni sudija naložio malim akcionarima da u roku od trideset dana dokažu posedovanje najmanje deset odsto vrednosti akcija.
U Centroproizvodu ukazuju da je dve i po godine duga parnica nanela veliku štetu poslovanju kompanije, jer je nerešeno statusno pitanje onemogućilo efikasniju reorganizaciju u poslu i ulaganja u savremenije tehnološke linije. Oni sumnjaju da iza čitavog spora stoji konkurencija koja je u prehrambenoj industriju u regionu izuzetno jaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari