NALED: Ne bežati od PDV 1

Svi koji planiraju da počnu poslovanje u proizvodnim delatnostima i imaju ideju da proizvode plasiraju na inostrano tržište ne bi trebalo da beže od ulaska u sistem poreza na dodatu vrednost , jer bi to moglo da im koči razvoj i obezbeđivanje finansiranja putem kredita, ocenjeno je u edukativnoj radionici „Startuj legalno“.

Radionice koje realizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) posle Beograda će biti održane u Nišu 27. oktobar i Novom Sadu 3. novembar i početnici u poslovanju i oni koji tek nameravaju da započnu biznis mogu da se prijave na [email protected] najkasnije do 25. oktobra,
odnosno 1. novembra.

Direktor Tima za regulatornu reformu u NALED Jelena Bojović rekla je da NALED realizuje radionice u okviru projekta „Podrška Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije“, u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ).

Nepoznavanje pravnog okvira jedan je od ključnih problema preduzetnika, koji dovodi do straha od inspekcija i odustajanja od pokretanja biznisa, konstatovano je u radioni.

U cilju podsticanja preduzetništva u Srbiji, NALED je predložio da se u prvoj godini poslovanja početnici u biznisu oslobode poreskih obaveza, a tu meru mogli bi najpre da koriste mladi koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i lica koja su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.

Kao osnovu za realizaciju te mere NALED je sproveo Analizu poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju koja je pokazala da bi za ovu namenu iz budžeta bilo potrebno obezbediti najviše 1,9 milijardi evra, što je osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe
podrške.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara.

Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari