NALED: Više od 200 prijavljenih za podršku inovacijama 1Foto: NALED

Beograd – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je juče da se više od 200 preduzetnika i početnika u poslovanju iz Srbije prijavilo za podršku u okviru StarTech programa, u želji da digitalizuju svoj biznis i plasiraju nove proizvode na tržište.

Prvi javni poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava zatvoren je 4. juna, a pobednici konkursa biće poznati u septembru, nakon javnog predstavljanja finalnih projekata.

Iako je gotovo svaka treća prijava iz IT industrije, za pomoć u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara, konkurisali su i inovatori koji dolaze iz tradicionalnih sektora poput poljoprivredne, gradjevinske, mašinske, drvne, tekstilne industrije. Kako se navodi razvoj softvera, aplikacija i uredjaja koji bi poboljšali prinose u voćarstvu, podstakli korišćenje obnovljivih izvora energije i pomogli osobama sa smetnjama u razvoju samo su neke od pristiglih ideja, koje će stručni žiri proveriti do kraja ovog meseca. Predviđena je dodela oko 30 grantova i to oko dve trećine za početnike u poslovanju u maksimalnom iznosu do 25.000 dolara, šestina preduzećima osnovanim pre 2019. koja su konkurisala za grantove do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, a dva projekta mogu da računaju na bespovratna sredstva do 100.000 dolara. StarTech je trogodišnji projekat koji sprovodi NALED, uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris i u saradnji sa Vladom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari