"Nameštanje tendera za Tužilaštvo nije krivično delo" 1Foto: Miroslav Dragojević

Drugo osnovno javno Tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu koju je Dobrice Veselinović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ krajem prošle godine podneo protiv Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, Aleksandra Cincara Poposkog, direktora JKP „Javno osvetljenje“, i Radovana Đumića, direktora firme „Keep light“, zbog krivičnog dela zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom.

Kako se navodi u odluci Tužilaštva, u koju je Danas imao uvid, razlog za odbijanje krivične prijave nalazi se u sledećoj proceni – „s obzirom na to da se u radnjama prijavljenih nisu stekli elementi prijavljenog dela, niti bilo kojeg drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti“. Odluku je potpisala Gordana Mihailović Polovina, zamenica javnog tužioca.

Veselinović je podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je tender za novogodišnju rasvetu u Beogradu bio namešten.

– Tužilaštvo kaže sledeće, ovo što je opisano u krivičnoj prijavi nije krivično delo. Međutim, nebitno je da li je ono što smo mi napisali tačno ili ne, odnosno nebitno je da li postoje dokazi ili ne. U krivičnoj prijavi smo napisali da su neka lica iz gradskih javnih preduzeća namestila tender. To, svakako, jeste krivično delo. Ali, Tužilaštvo kaže da nije – komentariše za Danas advokat Ognjen Rašuo, koji je Inicijativi „Ne da(vi)mo Beograd“ pomogao u pisanju krivične prijave protiv gradonačelnika, direktora JKP „Javno osvetljenje“ i direktora firme koja je dobila posao postavljanja novogodišpnje rasvete u Beogradu.

Upitan zbog čega tvrdi da je nebitno da li je sadržaj krivične prijave istinit ili ne, odnosno da li postoje dokazi za takve optužbe, Ognjen Rašuo kaže da je to nebitno za ovakvu odluku Tužilaštva.

– Ovo je procesna odluka Tužilaštva, nije meritorna. Da bih plastično objasnio šta ovo znači, navešću primer – podignete protiv nekoga krivičnu prijavu zbog ubistva, navedete neke dokaze, a tužilac kaže – ovo nije ubistvo. Mi smo, dakle, napisali da su navedena lica u krivičnoj prijavi sklopili dogovor radi ostvarenja protivpravne imovinske koristi o nameštanju javne nabavke, a Tužilaštvo je odgovorilo da takav dogovor nije krivično delo – zaključuje sagovornik našeg lista.

Podsetimo, krajem godine, mediji su objavili da je tender za beogradsku novogodišnju rasvetu namešten, tvrdeći da je u nadmetanju za prazničnu dekoraciju u prestonici mogla da pobedi samo jedna firma – „Keep Light“. Kako je Danas tada pisao, to preduzeće dobilo je dve nabavke za ukrašavanje prestonice, koje je raspisalo preduzeće Javno osvetljenje, ukupne vrednosti 190,6 miliona dinara sa PDV-om. Naime, Javno osvetljenje je u konkursnoj dokumentaciji navelo uslove koji su, naveliko su izveštavali mediji, pravljeni za firmu „Keep light“, navodeći dokaze da su traženi svetleći ukrasi identični onima sa fotografija iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi“, čiji je jedini distributer u Srbiji „Keep Light“, a pored toga zahtevano je i da firme koje se prijavljuju na konkurs dostave uzorke ukrasa, imaju skladišteni prostor od najmanje 1.000 kvadratnih metara kao i određeni tip vozila.

Direktor firme Javno osvetljenje Aleksandar Cincar Poposki demantovao je tada da je tender namešten, navodeći da je po Zakonu o javnim nabavkama svaki ponuđač koji je smatrao da je bio diskriminisan tehničkim specifikacijama koje su zahtevane, mogao da uloži žalbu, što se, kako je dalje objasnio, nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari