Naplata predate stoke tek u maju 2017. 1

Posle umanjenja subvencija za ratarstvo, čime su poljoprivrednici znatno oštećeni, i uzgajivači stoke u šabačkom kraju iskazuju nezadovoljstvo politikom u agraru.

Inicijativa „Selo-grad“ ukazala je na brojne probleme u agraru, a odbornik u Gradskoj skupštini Dragan Stanković na konferenciji za novinare postavio je pitanje hoće li biti subvencija, kad će biti isplaćene i šta će dalje biti sa njima.

On napominje da za stoku koja se predaje od prvog oktobra formulari za subvencije se predaju tek posle nove godine, a naplata se očekuje u maju. To je ogromno opterećenje za poljoprivrednike, kao da oni kreditiraju državu, a sve druge obaveze prema državi oni moraju da izmire na vreme, u suprotnom slede drakonske kazne. Ovaj kraj je jedan od najvećih proizvođača mesa, mleka kao i drugih poljoprivrednih proizvoda. Samo na teritoriji Šapca ima više od šest hiljada registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, u čemu prednjači u Srbiji, a polovina stanovništva živi na selu i od sela. Inače, gradski budžet za poljoprivredu iznosi 86 miliona dinara, ali je on nedovoljan za boljitak ove značajne privredne grane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari