Obrenovačke elektrane suočiće se sa nedostatkom uglja za proizvodnju struje ako uskoro ne počne preseljenje Vreoca, koje se nalazi na 570 miliona tona lignita, ocenio je predsednik Kolubarinog tima za preseljenje tog mesta Miroljub Božović. On je za aprilski broj mesečnika Kolubara kazao da će ukoliko deo Vreoca ne bude preseljen do kraja 2009.

Obrenovačke elektrane suočiće se sa nedostatkom uglja za proizvodnju struje ako uskoro ne počne preseljenje Vreoca, koje se nalazi na 570 miliona tona lignita, ocenio je predsednik Kolubarinog tima za preseljenje tog mesta Miroljub Božović. On je za aprilski broj mesečnika Kolubara kazao da će ukoliko deo Vreoca ne bude preseljen do kraja 2009. godine, u Termoelektranu Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, od 2010. godine, biti godišnje dopremano osam miliona tona uglja manje jer se tada zatvara Polje D. Božović podseća da je 2003. pokrenuta inicijativa za izmenu odluke Ministarstva rudarstva i energetike Srbije da kopovi Kolubare zaobiđu mesno groblje u Vreocima ispod kojeg se, prema procenama stručnjaka, nalazi 40 miliona tona uglja. Prema projektu, preseljenje 1.100 domaćinstava iz Vreoca trajalo bi osam godina, a za te svrhe država je obezbedila oko 143 miliona evra. Za preseljenje groblja meštanima u Vreocima ponuđena je lokacija novog groblja Lazarevac 2 u selu Šopić, a preseljenje bi počelo 2008. godine. Vreočanima su ponuđene i dve lokacije za preseljenje, Rasadnik i Kusadak kod Lazarevca, gde se ništa neće graditi dok ne bude završena kompletna infrastruktura.
Rudarski basen Kolubara, zbog širenja površinskih kopova, uz Vreoce mora da preseli i Mali Borak i Skobalj, a delimično i Baroševac, Velike Crljene i Radljevo. Pripremajući se za preseljenje tih nekoliko naselja, među kojima su najveći Vreoci, delegacija Ministarstva za rudarstvo i energetiku, opštine Lazarevac i RB Kolubara boravila je prošle godine u Nemačkoj, gde je obišla rudnike Mibrag i Vatenfal, koji su premešteni na nove lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari