Naslednik Borova - Boreli bankrotirao 1

Izlozi i rafovi u gotovo 90 prodavnica obuće Boreli u Srbiji od juče su prazni. Boreli je nakon 15 godina borbe izgubio bitku za privatizaciju, a srpski naslednik Borova na ovim prostorima proglasio je pre dva dana bankrot.

To je bio samo logičan sled događaja od pre tri meseca, kada je Privredni sud u Somboru otvorio stečaj u ovoj firmi. Deo radnika već tada je ostao bez posla, svi ostali karijere, od kojih su neke trajale decenijama, u ovoj firmi završavaju ove nedelje.

Boreli se poslednjih 15 godina borio da bude privatizovan, zainteresovanih kupaca bilo je sa svih strana, i među domaćim i stranim firmama, međutim, nerešeno imovinsko pitanje sa matičnim Borovom iz Hrvatske (što se navodno godinama rešavalo na državnom nivou), koštalo je života firmu koja je do poslednjeg dana proizvodila i prodavala obuću.

Stečajni postupak u Boreliju pokrenut je zbog neizmirenih dugovanja koja su tada, u julu ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 miliona dinara. Zbog toga je Boreli u julu dobio stečajnog upravnika Pavela Severinjija, a poverioci su bili pozvani da u roku od 60 dana prijave potraživanja. Pre samo dve godine, na spisku zainteresovanih za kupovinu Borelija bilo je šest imena, među njima su bile firme iz Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina komerc, kao i italijanska fabrika obuće Prodžeti.

Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za italijanski „Lenči“, ali i za nemačku firmu “B. Stump Baier”, za koju rade vojničke čizme i patike. Novonastala situacija je uticala na to, tako je kako kaže za Danas bivša direktorka Borelija Zora Crnogorac italijanska kompanija sama odustala, dok se sa nemačkom još sarađuje.

-Lenči je odustao kada se sve ovo desilo, dok je nemačka firma privremeno zaustavila snabdevanje, ali se i dalje sarađuje sa njima. Bilo je tu nagoveštaja da bi moglo da se nastavi, njima je ponuđeno da uđu u zakup, iako su Nemci bili za to da kupe – kaže Crnogorac za naš list.

Ona ističe kako je još jedna firma, iz Novog Sada, zainteresovana da kupi Boreli, ali da ne zna šta će dalje biti. Za početak, napominje Crnogorac, trgovicma je ponuđeno da zakupe radnje i robu po tržišnoj ceni, ali, napominje, još ne zna koji će sledeći korak biti.

Iako je svojevremeno Agencija za privatizaciju svrstala Boreli u kompanije od opšteg interesa, očigledno da to nije bilo tako. Firma koja je 1997. počela da proizvodi i prodaje obuću pod imenom Boreli ugašena je, zatvoreno je više od 100 prodavnica a više od 500 radnika, koliko ih je bilo pre deset godina, ostalo je bez posla. Građani su tako ostalo i bez jedinog mesta u kom su mogle da se kupe čuvene borosane i startas patike.

Borovo – nekadašnji gigant

Fabrika Borovo nastala je 1931, ali je prvi put registrovana dve godine kasnije. Osnovao ju je Jan Bata, a ime Borovo fabrika je dobila tek 1946. Zlatna era ove fabrike obuće u Jugoslaviji bila je osamdesetih godina prošlog veka. Tada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se na godišnjem nivou 23 miliona pari obuće, više od 580.000 komada auto guma i još 12.500 tona gumeno-tehničke robe. Posle raspada SFRJ, Borovo nastavlja da postoji u Hrvatskoj, a 1997. fabrika obuće u Somboru počinje da radi pod imenom Boreli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari