Ministar rudarstva i energetike Srbije Radomir Naumov ocenio je juče u Sofiji da je snažnije povezivanje ključni korak za prevazilaženje sve izraženijeg nedostatka struje u jugoistočnoj Evropi. On je na ministarskoj Konferenciji o energetskim pravcima u regionu i Evropi kazao da je Srbija definisala projekte za podsticanje povezivanja elektrosistema, naftovoda i gasovodnih sistema sa susednim zemljama, navodi se u saopštenju Ministrastva rudarstva i energetike.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Radomir Naumov ocenio je juče u Sofiji da je snažnije povezivanje ključni korak za prevazilaženje sve izraženijeg nedostatka struje u jugoistočnoj Evropi. On je na ministarskoj Konferenciji o energetskim pravcima u regionu i Evropi kazao da je Srbija definisala projekte za podsticanje povezivanja elektrosistema, naftovoda i gasovodnih sistema sa susednim zemljama, navodi se u saopštenju Ministrastva rudarstva i energetike. „Srbija radi na jačanju povezivanja elektrosistema i to se ogleda u projektima s Mađarskom (izgradnja dalekovoda od 400 KV Sombor – Paks, Rumunijom (dalekovod od 400 KV između Vršca i Temišvara) i Makedonijom (dalekovod od 400 KV između Niša i Skoplja), naglasio je Naumov.
On je podsetio da se radi i na povezivanju gasovodnih sistema sa Bugarskom (magistralni gasovod Dimitrovgrad-Dupnica), Rumunijom (Mokrin-Arad) i Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kao i na razvoju projekta izgradnje Panevropskog naftovoda (Konstanca-Pančevo-Trst). „Stvaranje odgovarajućih finansijskih mehanizama za podrušku ovakvih projekata je ključno pitanje ako se uzme u obzir činjenica da je za završetak povezivanja energetskih sistema potreban veliki kapital“, istakao je srpski ministar energetike.
Povod za održavanje Konferencije u Sofiji jeste zatvaranje nuklearne elektrane Kozloduj i moguće posledice po ekonomije država regiona u kojima se beleži rast potrošnje struje od 2,5 odsto godišnje. Skup se završava sutra, a pred ministrima zemalja regiona naći će se Deklaracija u kojoj će Evropska komisija biti pozvana da još jednom razmotri odluku o zatvaranju Kozloduja, odnosno taj rok produži do završetka izgradnje novog proizvodnog kapaciteta koji bi nadoknadio taj nedostatak. Na skupu učestvuju ministri Albanije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Rumunije, Turske, Srbije, Crne Gore, Slovačke i predstavnik UNMIK, koji predstavlja Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari