Navala gostiju na Zlatibor, Taru i Zlatar 1Foto: Nenad Kovačević

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika na Zlatiboru, Tari i Zlataru, ali i drugim turističkim centrima zapadne Srbije, odmaraće se izuzetno veliki broj gostiju, a smeštajni kapaciteti su počeli da se pune još početkom ove sedmice.

Ipak, zvaničnici upozoravaju na potrebu poštovanja protivepidemijskih mera, zbog čega će izostati zabavne i druge manifestacije.

Na Zlatiboru se, kako kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, očekuje oko 25.000 gostiju. Najposećenija srpska planina ima oko 30.000 ležaja, a cene polupansiona u hotelima se kreću od 35 do 90, dok za ležaj u privatnom smeštaju treba izdvojiti od 15 do 20 eva.

Osim za cene, ljudi se raspituju za ostale usluge, posebno za panoramsku žičaru koja trasom od skoro devet kilometara spaja centar Zlatibora i vrh Tornika. Početkom sedmice otvoren je i auto-kamp na Zlatiboru. Gosti Zlatibora moći će da posete sve okolne lokalitete i znamenitosti, poput Muzeja Staro selo, Stopića pećine, vodopada u Gostilju, Kaubojskog grada na Vodicama, Avantura parka i Dino parka i zip-lajna u Ljubišu.

Na Zlataru, sa oko 3.400 ležaja, takođe se očekuje veliki broj gostiju koji su zbog epidemije više zainteresovani za smeštaj u apartmanima i vikendicama.

„U privatnom smeštaju već je popunjeno više od 80 odsto“, kaže za Danas Branko Pucarević, direktor TO. On je naveo da se cene u hotelima i apartmanima nisu menjale od prošle godine. Polupansion u hotelu sa taksom i osiguranjem je od 2.800 do 3.500, pun pansion od 3.300  do 4.500 dinara, a najam apartmana u privatnom smeštaju kreće se od 25 do 70 evra.

I na Tari, koja je prošle godine bila jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, najveći broj gostiju odmaraće se narednih dana upravo u privatnom smeštaju.

„Veliko povećanje broja gostiju je zabeleženo početkom ove sedmice“, kazao je za Danas Dejan Mlađenović, direktor TO Tara-Drina iz Bajine Bašte.

Tara raspolaže sa oko 5.000 ležaja u hotelima i privatnim smeštaju. Najveće interesovanje je odmor u Kaluđerskim barama i Zaovinama. Hotelski polupansion košta oko 3.000, pun pansion od 4.000 do 6.500 dinara, dok je dnevni najam apartmana od 25 do 50, a za one na samoj obali Drine treba platiti i više od 100 evra.

Parnjačom na Šarganskoj osmici

Preduzeće Srbija voz objavilo je da će od 1. maja do 30. septembra svake subote iz stanice Mokra Gora u 10.30 časova, kao nova ponuda, saobraćati voz „Nostalgija“ sa parnom lokomotivom, kroz kompleks Šarganska osmica. Cena karte u vozu sa parnom vučom je 1.500 dinara za odrasle i 750 dinara za decu od šest do 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari