NBS: Dinari isplativiji nego evri 1

Prema podacima Narodne banke Srbije, uprkos trendu smanjenja kamatnih stopa na depozite, štednja građana je i u 2017. godini nastavila da se uvećava.

Na kraju septembra 2017. godine iznosila je 9,3 milijardi evra, što je povećanje u prvih devet meseci ove godine za 300 miliona evra. Dinarska štednja stanovništva u domaćim bankama iznosila je 49,3 milijardi dinara ili 413 miliona evra prema kursu na poslednji dan septembra, što je trostruko veći iznos nego krajem 2012. godine. Ovo pak pokazuje da se građani i dalje mnogo češće odlučuju za štednju u evrima, mada računica Narodne banke pokazuje da je u prethodnih sedam godina bilo isplativije štedeti u domaćoj valuti.

Ukoliko je neko pre sedam godina položio depozit od 100.000 dinara u banku i nije podizao kamatu, odnosno zanavljao je štednju čime se depozit uvećavao za iznos kamate, u septembru ove godine imao je prihod na ime kamate za oko 35.000 dinara (oko 300 evra), veći nego onaj ko je položio na štednju isti iznos samo u evrima.

Isto važi i za štednju u prethodnih 12 meseci. Ko je septembra prošle godine stavio u banku 100.000 dinara zaradio je na ime kamate oko 6.000 dinara ili 50 evra više od onog ko je štedeo isti iznos u evrima.

Razlog za veću isplativost štednje u dinarima u ovom periodu su pre svega više kamatne stope na dinare, zatim niska i stabilna inflacija, ali i stabilnost dinara prema evru ili čak jačanje dinara u odnosu na evropsku valutu u poslednjih godinu dana. Ne treba zanemariti ni poreske olakšice na štednju u dinarima, pa se tako ne plaća porez od 15 odsto na kamate na dinarske depozite, dok se ovaj porez plaća na ostvareni prihod od štednje u evrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari