NBS: Ista referentna kamatna stopa od 4,0 odsto 1Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto.

U saopštenju NBS se navodi da se inflacija od početka godine kreće u granicama cilja.

Njeno kretanje u tom periodu, kao i u drugim zemljama, bilo je pod uticajem oporavka svetske cene nafte od druge polovine 2016, ali i poskupljenja povrća i ogreva, koja su, zbog lošeg vremena početkom godine, bila viša od sezonski uobičajenih.

Upravo zahvaljujući padu cena pomenutih proizvoda, u skladu sa očekivanjima, međugodišnja inflacija je u maju smanjena na 3,5 odsto, navodi NBS.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Kretanja na robnom i finansijskom tržištu u međunarodnom okruženju i dalje karakteriše neizvesnost, navodi se u saopđštenju uz objašnjenje da je neizvesno kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte, na koju utiču i pojačane geopolitičke tenzije.

Na međunarodnom finansijskom tržištu neizvesnost u najvećoj meri i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Istovremeno, Izvršni odbor ističe da je, zahvaljujući znatnom smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, Srbija danas otpornija na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari