Foto: Stanislav Milojković

Izvršni odbor je imao u vidu novu, novembarsku, projekciju inflacije i kretanje njenih ključnih faktora, očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike, kao i bolje ekonomske performanse tokom trećeg tromesečja i izglede za naredni period, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci i dalje niski, na šta ukazuju usporavanje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, kao i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja NBS.

Efekti suše na cene hrane bili su manji od očekivanih, a na smanjenje inflacije deluju i niže uvozne cene.

Dodatno, kako se navodi, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, a premija rizika je pala na najniži nivo otkada se prati za Srbiju, čemu je, pored globalnih faktora, doprinelo jačanje domaćih makroekonomskih fundamenata.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, 3,0 ± 1,5 odsto i da će u prvoj polovini 2018. biti na nižem nivou od trenutnog, zbog efekta visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom ove godine.

U suprotnom smeru delovaće očekivan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 15. novembra.