NBS: Manja referetna kamatna stopa 1Foto: Stanislav Milojković

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici smanjio referentnu kamatnu stopu na 3,25 odsto, saopštila je narodna banka.

Pri odlučivanju Izvršni odbor je pre svega imao u vidu projekciju inflacije i njenih faktora u narednom periodu.

U skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije, inflacija je u februaru smanjena na 1,5% međugodišnje, pre svega zbog visoke baze kod proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine.

Da su inflatorni pritisci niski potvrđuje i bazna inflacija u februaru od 1,3% međugodišnje i usidrena inflaciona očekivanja – finansijski sektor i privreda očekuju da će inflacija kako za godinu, tako i za dve godine dana unapred biti na centralnoj vrednosti cilja (3,0%).

Smanjenjem referentne kamatne stope, u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije će pružiti dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanja svetskih cena primarnih proizvoda.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, kao i odnosa njihovih valuta.

Izvršni odbor ističe i da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period, kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari