NBS ne dozvoljava Kostiću da preuzme Gorenjsku banku 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Narodna banka Srbije povukla je prethodno odobrenu saglasnost AIK banci za preuzimanje 100 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke.

Kako se navodi u odgovoru NBS saglasnost je povučena „s obzirom na to da je u okviru svojih nadležnosti i uobičajenih kontrolnih aktivnosti utvrdila nepravilnosti u poslovanju AIK banke. Na osnovu saznanja o novim činjenicama u odnosu na momenat davanja prethodne saglasnosti, ali i imajući u vidu da sticanje podređenog društva, a pogotovo na tržištu izvan nadležnosti NBS, može doprineti rastu izloženosti riziku i potencijalno ugroziti finansijski položaj banke, NBS je ocenila da više nisu ispunjeni potrebni uslovi“, navodi se u pisanom odgovoru Narodne banke Danasu bez preciziranja o kakvim se nepravilnostima u poslovanju ove banke biznismena Miodraga Kostića radi.

U srpskoj centralnoj banci i sitču da bi eventualna nova saglasnost podrazumevala ponovno apliciranje banke, pri čemu bi NBS, kao i do sada, cenila formalnu i suštinsku ispunjenost svih uslova koje zakon predviđa.

Prema pisanju slovenačkih medija NBS je proglasila zajmove AIK banke kojim je finansirano preuzimanje Energoprojekt holdinga lošim i zahtevala 100 odstotno rezervisanje.

Inače AIK banka je na osnovu saglasnosti NBS preuzela 20,99 odsto akcija Gorenjske banke i tako postala drugi akcionar iza Sava osiguranja sa 36,7 odsto. Danas je skupštini slovenačkog osiguravajućeg društva trebalo da se glasa o prodaji akcija AIK-u mada je to glasanje sada postalo bespredmetno.

Na skupštini Sava osiguranja koja je održana danas, dat je rok Kostiću od 45 dana dokaže da može da kupi akcije Gorenjske banke, prenose slovenački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari