NBS: MMF odobrio Srbiji novi program saradnje 1Foto: Bojan Cvejić

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, koji je savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Instrument za koordinaciju politike namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se u cilju dobijanja podrške odgovarajućem ekonomskom programu, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema.

Program predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman iz predostrožnosti koji je Srbija uspešno završila u februaru 2018. godine. NBS je navela da je cilj programa održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda. Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata.

Kako je navela NBS, na sednici Odbora izvršnih direktora MMF u sredu ocenjeno je da je Srbija uspešno rešila makroekonomske neravnoteže i povratila poverenje. Odbor je istakao da ekonomski izgledi zemlje ostaju pozitivni, ali i da je Srbija i dalje podložna uticaju regionalnih i globalnih kretanja i nestabilnosti sa međunarodnog tržišta.

Ukazuje se da bi kašnjenje u sprovođenju strukturnih reformi ili narušavanje fiskalne discipline moglo ugroziti poverenje i smanjiti izglede srednjoročnog rasta. Dogovoreni program, podržan Instrumentom za koordinaciju politika, predviđa da fiskalna politika bude usmerena ka daljem smanjenju javnog duga, povećanju kapitalnih investicija u cilju rešavanja infrastrukturnih potreba Srbije, kao i određenom smanjenju poreskog opterećenja privrede i rada.

Centralna banka dodala je da je monetarna politika NBS ocenjena kao odgovarajuća u uslovima neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu i da su u finansijskom sektoru postignuti dobri rezultati u smanjenju nivoa problematičnih kredita, kao i da je potrebno nastaviti aktivnosti na njihovom daljem smanjivanju. Prioriteti su i usklađivanje regulatornih i nadzornih okvira sa standardima Evropske unije i rešavanje izazova u oblasti
sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari