NBS: Prodavac kao bankomat 1Foto: EPA/ JUSTIN LANE

Narodna banka Srbije (NBS) i Ministarstvo finansija saopštili su danas da će građani ubuduće moći, prilikom kupovine robe i usluga uz plaćanje platnom karticom, istovremeno da podignu i gotov novac kod prodavca na POS terminalu na samom prodajnom mestu, kroz uslugu poznatu kao „cash back“.

U saopštenju se navodi da ne postoje smetnje za pružanje te usluge, a odluka o omogućavanju te usluge potrošačima i trgovcima je na kartičnim sistemima, izdavaocima i prihvatiocima platnih kartica.

„Cash back“ usluga može biti omogućena u svim objektima koji se bave trgovinskom delatnošću i imaju POS terminale – prodavnice, kioske, supermarkete, megamarkete.

Uslov za pružanje „cash back“ usluge je da je isplata gotovine povezana sa transakcijom kojom se plaćaju roba i usluga, navodi se u saopštenju.

Na konkretnom primeru to bi značilo da bi potrošač kada u supermarketu plaća karticom robu u vrednosti od 2.000 dinara, imao i mogućnost da podigne određeni iznos dinara u gotovini, tako da obe transakcije izvrši jednim korišćenjem platne kartice na POS terminalu.

Maksimalni iznos gotovine koja se može podići po pravilu se uređuje pravilima rada kartičnih sistema, pri čemu trgovac može odrediti i niži iznos, o čemu je dužan da obavesti potrošača, ističe se u saopštenju.

Iz ugla trgovaca, dodaje se u saopštenju, ta opcija podrazumeva da se gotovina u blagajni, isplatom potrošaču, pretvara u depozitni novac na računu trgovca, čime trgovac ispunjava deo obaveze uplate pazara na tekući račun propisane Zakonom o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost.

Na ovaj način smanjuje se i broj odlazaka trgovaca u banku radi uplate pazara, čime su manji i bezbednosni rizici povezani s time, kao i troškovi koje trgovci imaju po osnovu naknada koje plaćaju banci, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari