NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,5 odsto 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,5 odsto, saopštila je NBS.

Procena Izvršnog odbora je da će inflacija i dalje biti pod kontrolom kao i prethodnih godina, a da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u medjunarodnom okruženju.

Centralna banka smatra da je neizvesnost na medjunarodnom finansijskom i robnom tržištu povezana, pre svega, s uticajem trgovinskih tenzija i potencijalnim efektima politika vodećih svetskih ekonomija na globalna kretanja.

Evropska centralna banka je najavila dodatne monetarne podsticaje, dok je Sistem federalnih rezervi, u skladu sa očekivanjima, u julu snizio referentnu kamatnu stopu, što doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova.

„Međutim, ostalo je otvoreno pitanje da li ove mere FED-a označavaju početak novog ciklusa ublažavanja monetarne politike, odnosno da li će se smanjivanje referentne kamatne stope nastaviti i u narednom periodu, ili je u pitanju ‘jednokratno prilagodjavanje’. Neizvesno je i kretanje cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, s obzirom na kompleksan uticaj brojnih faktora na strani ponude i tražnje, zbog čega je neophodno oprezno vodjenje monetarne politike“, navela je u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je podsetio da je rejting agencija Mudis (Moody’s) ovog meseca popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“, što dodatno govori u prilog jačanju domaće ekonomije i povoljnim makroekonomskih izgledima.

Prognoze Izvršnog odbora su da će privredni rast Srbije od 3,5 odsto u ovoj godini biti vodjen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, ostati jedan od faktora eksterne održivosti u srednjem roku.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari