NBS: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto 1Foto: Stanislav Milojkovic

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je danas NBS.

Ocenjeno je da su rezultati domaće privrede i početkom ove godine iznad očekivanja.

„Srbija je pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija – već u prvom tromesečju ove godine, dok su inicijalne procene bile da će se to dogoditi u drugom tromesečju ove godine“, navela je NBS.

U prvom tromesečju ostvaren je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,2 odsto medjugodišnje, čemu je najveći pozitivan doprinos, prema oceni NBS, dao neto izvoz.

„Кao i prethodnih godina, izvoz je ostao geografski i proizvodno rasprostranjen kao rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju, pretežno u razmenljive sektore. Zahvaljujući očuvanom investicionom i potrošačkom poverenju i realizaciji infrastrukturnih projekata, oporavak beleže i investicije u fiksne fondove i potrošnja“, istakla je centralna banka.

Dodatni impuls rastu očekuje se od trećeg fiskalnog paketa pomoći privredi i gradjanima i viših planiranih kapitalnih rashoda države.

„Očekujemo da uspešan nastavak sprovodjenja procesa vakcinacije i oporavak u uslužnim delatnostima koje su još uvek pogodjene pandemijom, obezbedi da rast bruto domaćeg proizvoda bude šest odsto, što je iznad naših prethodnih projekcija zahvaljujući rastu BDP-a u prvom tromesečju“, ukazala je NBS.

Međugodišnja inflacija je bila na niskom nivou u prvom tromesečju – 1,4 odsto u proseku, dok je u aprilu iznosila 2,8 odsto, a Izvršni odbor očekuje nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg kolapsa svetske cene nafte usled pandemije.

„Niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa Izvršni odbor očekuje i u narednom periodu. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbedjena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrdjuju kredibilitet monetarne politike“, navela je u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je ukazao na važnost opreznog pristupa u vodjenju monetarne politike, pre svega zbog neizvesnosti na svetskom robnom tržištu – uzlaznog trenda cena nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane koji traje već izvesno vreme.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će biti objavljen 19. maja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari