NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 2,25 odsto 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu stopu smanji sa 2,50 na 2,25 odsto, što je najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, saopštila je NBS.

Na taj način, kako je istaknuto, centralna banka dodatno podržava kreditni i privredni rast.

„Donoseći takvu odluku Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu da su inflatorni pritisci dodatno oslabili. Кao i u drugim zemljama u okruženju, usled smanjenja doprinosa cena hrane, pre svega povrća s dolaskom nove poljoprivredne sezone, kao i niže svetske cene nafte, međugodišnja inflacija u Srbiji se prethodnih nekoliko meseci usporavala i u septembru je iznosila 1,1 odsto“, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS smatra da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i rekordnom nivou deviznih rezervi.

„Javne finansije su, kao i u prethodne dve godine, u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa petu godinu zaredom u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija. Aktuelni ekonomski pokazatelji ukazuju da je rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju bio veći u odnosu na prethodne projekcije, vođen oporavkom prerađivačke industrije nakon završenih remonta u naftnoj i hemijskoj industriji i usled aktiviranja investicija iz prethodnog perioda, kao i bržim rastom aktivnosti u sektoru građevinarstva i usluga“, navela je NBS.

Pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku Izvršnog odbora da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu uticala su i kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Na današnjoj sednici je Izvršni odbor usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen 14. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari