NBS: Referentna kamatna stopa snižena na jedan odsto 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu je snizio za 25 baznih poena, na jedna odsto, saopštila je NBS.

„Donoseći takvu odluku Izvršni odbor pruža dodatnu podršku domaćoj ekonomiji, imajući u vidu razmere krize u svetu izazvane pandemijom, ponovno pogoršanje epidemiološke situacije i usporavanje privrednog oporavka na globalnom nivou, posebno u Evropi“, navela je NBS.

Referentna kamatna stopa se dodatnim smanjenjem nalazi na nivou koji je za 1,25 procentnih poena niži nego pre izbijanja pandemije.

Izvršni odbor očekuje da će dalje ublažavanje monetarne politike, uz prethodne snažne mere NBS i Vlade Srbije, kao i najavljene dodatne mere fiskalne politike, nastaviti povoljno da deluje na uslove finansiranja privrede i gradjana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

Istovremeno, Narodna banka Srbije je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa, sa plus, odnosno minus jedan procentni poen, na plus, odnsono minus 0,9 procentnih poena u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

Time je kamatna stopa na depozitne olakšice smanjena za 15 baznih poena, na 0,1 odsto, a stopa na kreditne olakšice za 35 baznih poena, na 1,9 odsto.

NBS je istakla da očekuje povoljniju stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine u odnosu na očekivanja na početku pandemije, munus jedna umesto minus 1,5 odsto, iako je epidemiološka situacija i u svetu i u Srbiji pogoršana od oktobra.

„Boljem rezultatu posebno doprinosi oporavak investicija, koji je brži od očekivanog, pre svega usled očuvanja proizvodnih kapaciteta i zaposlenosti u uslovima pandemije, ubrzanja realizacije infrastrukturnih projekata, kao i obezbedjenih povoljnijih uslova finansiranja“, ocenila je centralna banka.

Očekivanja su da će rats BDP-a u narednoj godini bti šest odsto.

Izvršni odbor je ukazao da je inflacija u Srbiji ostala čvrsto pod kontrolom, kao što je to bila i u proteklih sedam godina. Inflacija u oktobru je ostala na nivou iz septembra od 1,8 odsto medjugodišnje, što je u skladu s očekivanjima NBS.

Prema projekciji NBS, inflacija će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, a sa očekivanim daljim oporavkom tražnje, tokom 2022. godine počeće postepeno da se približava centralnoj vrednosti cilja od tri odsto.

NBS je navela da će nastaviti da bankama stavlja na raspolaganje jeftinu dinarsku likvidnost putem dodatnih svop aukcija kupovine deviza i aukcija repo kupovine hartija od vrednosti, čime će se podstaći dalji rast kreditne, a time i ekonomske aktivnosti.

Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2023. godine, kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od tri odsto, sa dozvoljenim odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, do kraja 2023. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora BNS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 14. januara 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari