NBS: Referentna stopa ostaje ista 1Foto: Aleksandar Roknić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopšteno je iz te institucije.

U donošenju te odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera, što znači da će „koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka“.

Oporavku domaće tražnje doprineće nastavljena realizacija infrastrukturnih projekata, povoljni uslovi finansiranja postignuti prethodnim ublažavanjem monetarne politike, kao i očuvano tržište rada i u uslovima pandemije, konstatovao je Izvršni odbor NBS.

Prema projekciji NBS, inflacija će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, pri čemu će njen očekivani blagi rast u kratkom roku u najvećoj meri biti rezultat poskupljenja struje i naftnih derivata po osnovu više svetske cene nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari