NBS: Smanjene devizne rezerve 1Foto: Aleksandar Veljković

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 9,96 milijardi evra, čime se obezbeđuje skoro šest meseci uvoza.

To je je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje odgovarajući nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je Narodna banka Srbije.

Devizne rezerve umanjene za sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima iznosile su na kraju decembra 8,27 milijarde evra.

Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene za 144,1 milion evra, a neto rezerve za 105 miliona, što je, gotovo u celosti, rezultat smanjenja deviznog duga Srbije i nepovoljnih promena meрuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, kažu u NBS.

Država se u decembru po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu razdužila 126 miliona evra, dok je negativan efekat međuvalutnih promena iznosio 20,9 miliona evra.

U decembru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,8 odsto, a NBS je, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu uglavnom

prodajom deviza, navodi NBS i dodaje da je u tu svrhu prodato 135 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari