NBS: Snažan privredni rast i stabilna inflacija u 2019. 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Preliminarne procene Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su u 2019. godini nastavljena povoljna makroekonomska kretanja, uz snažan privredni rast i nisku i stabilnu inflaciju, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Inflacija je i šestu godinu zaredom ostala niska i stabilna i u decembru je iznosila 1,9 odsto na međugodišnjem nivou, nakon što se i prethodnih pet godina kretala na nivou od oko dva odsto.

Godišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda bio je viši od projektovanog i iznosio je četiri odsto, vođen investicijama, izvozom i održivim rastom finalne potrošnje, navodi NBS.

Nakon što su u prethodnoj godini povećane za 17,8 odsto, fiksne investicije su, prema preliminarnoj proceni u 2019. godini, povećane za dodatna 14,2 odsto, čime se – po oceni NBS – njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu ubrzano približava nivou koji je karakterističan za zemlje srednje Evrope.

Ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 0,3 odsto, a najveći doprinos rastu dalo je građevinarstvo sa stopom rasta od 28,5 procenata. Povoljna kretanja u realnom sektoru nastavila su da se pozitivno odražavaju i na tržište rada, gde raste zaposlenost i zarade u privatnom sektoru.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema preliminarnim procenama, robni izvoz izražen u evrima veći je za 8,0 odsto, a uvoz za 7,8 odsto. Ključni doprinos rastu izvoza dala je prerađivačka industrija, dok je rast uvoza pre svega rezultat rasta uvoza investicione opreme i rasta uvoza industrijskih sirovina.

Objavljeni podaci potvrđuju da je privreda ostvarila odlične rezultate i u 2019. godini uprkos usporavanju eksterne tražnje, kvotama na izvoz čelika u Evropskoj uniji i uvedenim taksama od 100 odsto na isporuku robe i usluga na Kosovo i Metohiju, tvrdi NBS.

U skladu sa očekivanjima nacionalne banke, snažan privredni rast rezultat je domaćih faktora, pre svega očuvane makroekonomske, finansijske i fiskalne stabilnosti, kao i unapređenja ukupnog poslovnog i investicionog ambijenta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari