NBS: Švajcarska povlači iz opticaja novčanice osme serije franka 1Foto: FreeImages/Michael Faes

Nacionalna banka Švajcarske je najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije (NBS).

Osma serija švajcarskog franka puštena je u opticaj od 1995. do 1998. godine.

NBS je preporučila da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice (deveta serija švajcarskog franka puštena u opticaj od 2016. do 2019. godine).

Iz NBS su naveli da bi to trebalo učiniti što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati da ih otkupljuju i pre nego što one zaista izađu iz opticaja.

„Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da prodaju novčanice koje postaju vanopticajne inostranim bankama i to pre nego što postanu vanopticajne“, objasnili su iz NBS.

Zamena novčanica koje prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata koje je primenjeno u devetoj seriji, čime su novčanice efikasnije zaštićene od falsifikovanja.

Iz NBS su napomenuli da kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može biti zamenjen i novac iz šeste serije koja nije u opticaju od 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari