NBS: U saradnji sa Evropskom centralnom bankom u slučaju potrebe dodatna likvidnost u evrima 1Foto: Stanislav Milojkovic

Evropska centralna banka (ECB) pozitivno je odgovorila na inicijativu Narodne banke Srbije (NBS) za uspostavljanje preventivne repo linije putem koje bi se, u slučaju potrebe, domaćem finansijskom sistemu mogla obezbediti dodatna likvidnost u evrima, saopštilaje danas NBS.

Na taj način omogućen je dodatni vid podrške domaćoj ekonomiji u uslovima pandemije kovida-19.

ECB i NBS postigle su sporazum da uspostave repo liniju za obezbeđivanje likvidnosti u evrima srpskim finansijskim institucijama ukoliko se javi takva potreba u uslovima poremećaja na tržištu nastalih zbog pandemije.

Putem ove repo linije ECB obezbedjuje likvidnost u evrima centralnim bankama zemalja koje nisu članice zone evra u zamenu za odgovarajući kolateral u evrima.

Repo linija daje mogućnost NBS da od ECB-a pozajmi maksimalno milijardu evra. Svako pojedinačno korišćenje sredstava može biti na rok od najviše tri meseca.

Repo linija ostaje na snazi do kraja juna 2021, osim ako se taj rok ne produži.

NBS je istakla da ni dinarska ni devizna likvidnost domaćeg bankarskog sektora nisu ugrožene i da je i pre krize izazvane virusom korona bankarski sistem poslovao u ambijentu visokih viškova likvidnosti.

„Blagovremenim i adekvatnim merama, koje je NBS sprovela od samog početka krize, obezbedjena je dodatna podrška likvidnosti finansijskog sistema Srbije. Visok nivo deviznih rezervi zemlje predstavlja više nego dovoljan potencijal za odgovor na eventualne poremećaje devizne likvidnosti“, navela je centralna banka u saopštenju.

Dodaje se da u situaciji globalne neizvesnosti izazvane pandemijom virusa korona, „uspostavljanje preventivne repo linije sa ECB-om pruža dodatnu sigurnost i daje snažnu poruku da NBS preduzima sve što je moguće kako bi se sačuvala stabilnost domaćeg finansijskog tržišta i ekonomije u celini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari