NBS: U Srbiji stvoreni uslovi za razvoj najmodernijih finansijskih usluga 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) stvorila je regulatorni osnov i pružila infrastruturu za razvoj najmodrnijih finansijskih usluga, pa uzimanje on lajn kredita i prebacivanje sredstava mobilnim telefonom postaju realnost i u Srbiji, izjavila je danas viceguvernerka NBS Dragana Stanić na konferenciji „Digitalno bankarstvo“.

Stanić je podsetila da je NBS odredila digitalizaciju kao jedan od prioriteta, odnosno način da se dodje do efikasnijih, jeftinijiih i korisnicima prilagođenijihi finansijskih usluga.

Zbog toga je, kako je dodala, stvorila i zakonski osnov za povećanu konkurenciju na tržištu platnih usluga i ulazak nebankarskih subjekata, „pa tako u Srbiji trenutno ima 13 platnih institucija i dve institucije elektronskog novca“.

Ona je podestila da je uređen i sistem eNovca, kao digitalnog ekvivalenta gotovine, a ograničene su i naknade u kartičarstvu, zahvaljujući čemu je povećan i broj mesta na koma je omogućeno plaćanje karticama.

Stanić je dodala da i da je NBS među prvima u Evropi uredila utvrđivanje identiteta fizičkog lica putem video veze u realnom vremenu.

„Omogućeno je i zaključivanje on lajn ugovora sa bankama i drugim finansijskim institucijama, a stvorena je mogućnost da se identifkikacija klijenata ustanovljava bez potrebe da dodje u prostorije banke“, kazala je ona.

Ukazala je da se finansijski procesi zbog digitalizacije i razvoja IT sektora menjaju iz osnova i to kako se kreiraju i distribuiraju finansijski proizvodi, kako se upravlja podacima i slično, dodavši da se sve više koriste klaudi, big data, veštačka inteligencija, biometrijska verifikacija, digitalni identitet, robo savetnici.

Savetnik u za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović naveo je da je digitalizacija jedan od prioriteta premijerke Ane Brnabić.

Podsetio je da je infomatika, kao obavezan predmet, uvedena od petog razreda osnovne škole, da se uvodi sve više IT odeljenja u srednje škole, kao i digitalni udžbenici.

Prema njegovim rečima, Srbija na taj način želi da stvori generacije obrazovanih ljudi koji će moći da učestvuju u digitalnoj revoluciji.

Paunović je ocenio i da je sistem instant plaćanja, koji je uveden u Srbiji, jedan od najmodernijih u svetu.

Srbija, kako je dodao, ima i regulatorne i tehnološke okvire koji su među najboljim u svetu, a najavio je i da je izmena zakona o elektronskoj trgovini u završnoj fazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari