NBS: Uspešno se održava stabilnost kursa 1Foto: Aleksandar Roknić

Kako se ističe, ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa je u skladu sa ciljanjem inflacije kao osnovnom monetarnom strategijom, a njegovu opravdanost potvrđuju i poslednji radovi i istraživanja renomiranih institucija poput Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

U periodima preovlađujućih pritisaka na jačanje dinara, delujući proaktivno NBS je kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za očuvanje eksterne pozicije zemlje u uslovima turbulencija na globalnom nivou. Postupajući tako, od aprila 2017. do kraja 2019. godine NBS je u neto iznosu kupila preko 5,3 milijardi evra, jačajući na taj način otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

U uslovima koji kreiraju pritiske ka slabljenju domaće valute, poput aktuelne neizvesnosti u međunarodnim okvirima usled globalne pandemije, NBS odmereno i oprezno koristi prethodno uvećane devizne rezerve. Kako se ističe, NBS se javlja na deviznom tržištu kao neto prodavac deviza.

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa je u skladu sa ciljanjem inflacije kao osnovnom monetarnom strategijom, o čemu svedoče rezultati zabeleženi na planu očuvanja niske inflacije.

Opravdanost pristupa koji Narodna banka Srbije sprovodi, a koji uzima u obzir sve specifičnosti domaće ekonomije i okruženja, sve češće dobija potvrdu i u ekonomskoj teoriji.

Najnoviji primer ovakve potvrde predstavlja stručna ekonomska analiza BIS-a, koja se bavi efektima slabljenja (deprecijacije) domaće valute u uslovima visokog stepena zaduženosti domaće privrede u stranoj valuti

Naime, prema rezultatima analize, „deprecijacija može dovesti do znatnih negativnih efekata na bilans stanja preduzeća i do smanjene investicione aktivnosti“.

I nedavno objavljena analiza MMF-a potvrđuje da su koristi od deprecijacije domaće valute – ograničene i kratkoročne, naročito u slučaju zemalja u razvoju – beleži se tek blaga reakcija obima izvoza na slabljenje domaće valute i to u kratkom roku. A negativne posledice značajnog slabljenja valute po finansijsku stabilnost Srbije mogli smo da osetimo u periodu pre 2012. godine i nećemo dozvoliti da se one ponove, navodi NBS.

Novi nalazi ekonomske teorije poput navedenih potvrđuju opravdanost pristupa NBS Srbije u očuvanju relativne stabilnosti deviznog kursa,i jačaju odlučnost da se sa primenom ovakvog pristupa nastavi i u budućnosti, navodi se u saopštenju centralne banke.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.