NBS zadržala referentnu kamatu na jedan odsto 1Foto: Aleksandar Roknić

Beograd – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je juče da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto.

„Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će po tom osnovu uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni, kao i da će rasti njihov raspoloživ dohodak. Tome će doprineti i primena trećeg paketa mera pomoći privredi i građanima od oko 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine“, navodi NBS.

Izvršni odbor je istakao snažan rast BDP-a od početka godine i činjenicu da je on iznad očekivanja, ali i preliminarnih procena – prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom tromesečju iznosio je 1,7 odsto međugodišnje, što je više u odnosu na preliminarnu procenu od 1,2 odsto.

„Izuzetno visoke međugodišnje stope rasta industrijske proizvodnje (33,9 odsto), izvoza (73,2 odsto) i uvoza (63,6 odsto) robe i pokazatelja uslužnih sektora u aprilu, delom odražavaju nisku bazu iz aprila 2020. godine, kada su ekonomski efekti pandemije u Srbiji i svetu bili najveći, ali su i rezultat nastavka pozitivnih tendencija od početka godine s obzirom na to da ovi indikatori rastu i u odnosu na prethodni mesec“, kažu u centralnoj banci.

Kako dodaju, izostanak sezonski uobičajenog rasta cena povrća početkom godine nadoknađen je u aprilu, što je uz efekat niske baze kod cena naftnih derivata uticalo da međugodišnja inflacija u aprilu iznosi 2,8 odsto.

„Izvršni odbor očekuje nešto višu stopu inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije. U isto vreme, niska bazna inflacija od 1,8 odsto ukazuje na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka sa strane tražnje, a njeno stabilno kretanje oko trenutnog nivoa Izvršni odbor očekuje i u narednom periodu. Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostaće obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, što potvrđuje kredibilitet monetarne politike“, zaključuju u NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari