NBS:Rast deviznih rezervi 1Foto: FreeImages / Filippo Vicarelli

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju maja iznosile 9,49 milijardi evra. Bruto devizne rezerve u maju su povećane za 82,8 miliona evra u odnosu na kraj prošlog meseca.

Neto devizne rezerve, odnosno ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju maja iznosile su 7,8 milijardi evra, što je za 79 miliona evra više u odnosu na kraj aprila.

U najvećoj meri devizne rezerve su povećane aktivnošću NBS na međubankarskom deviznom tržištu, prilivom od 145 miliona evra po osnovu intervencija kupovinom deviza.

To je bilo više nego dovoljno da pokrije neto odlive nastale po osnovu promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, 110,1 miliona evra, i neto razduženja države, po osnovu kredita i hartija od vrednosti – 13,6 miliona evra.

U maju je zabeležena nominalno jačanje dinara u odnosu na evro od 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 120 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari