Povodom komentara u štampanim i elektronskim medijima koji su se odnosili na kretanje indeksa akcija Beogradske berze, kao i ukupno kretanje cena akcija, apelujemo na investitore, ali i javnost, da pre donošenja odluka pažljivo analiziraju javno izrečene procene. Činjenica je da promene trenda kretanja vrednosti indeksa i cena akcija predstavljaju uobičajenu pojavu na tržištima kapitala, kako na razvijenim tako i na nerazvijenim tržištima i te pojave nazivaju se korekcijom tržišta.

Povodom komentara u štampanim i elektronskim medijima koji su se odnosili na kretanje indeksa akcija Beogradske berze, kao i ukupno kretanje cena akcija, apelujemo na investitore, ali i javnost, da pre donošenja odluka pažljivo analiziraju javno izrečene procene. Činjenica je da promene trenda kretanja vrednosti indeksa i cena akcija predstavljaju uobičajenu pojavu na tržištima kapitala, kako na razvijenim tako i na nerazvijenim tržištima i te pojave nazivaju se korekcijom tržišta. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu na srpskom tržištu navedene korekcije dešavaju se početkom drugog kvartala. April je u prethodne tri uzastopne godine bio mesec najlošijih performansi u trgovanju akcijama. Ilustracije radi, početak korekcije i najrazvijenijeg tržišta kapitala – američkog, već 56 godina unazad, vezuje se za maj. Slična kretanja registrovana su na gotovo svim tržištima istočne Evrope. Tako su recimo, prekjuče (8. maja) Morgan Stanley indeks za istočnu Evropu (MSCIEMEE), kao i sličan indeks Bečke berze (CECEXT), izgubili oko 1,5 odsto svoje vrednosti – ističe se u saopštenju Beogradske berze.

Bubalo: Kretanja na berzi nisu zabrinjavajuća

Beograd – Ministar privrede Srbije Predrad Bubalo izjavio je juče da je interes Srbije da dobije dobru vladu, ali nije precizirao koje stanke treba da sastave takvu vladu. „Za postizanje političke stabilnosti u Srbiji, koja je narušena posle parlamentarnih izbora, neohodno je da se formira vlada, ukoliko može već danas“, rekao je Bubalo na konferenciji na skupu o preduzetničkom obrazovanju, organizovanom povodom Dana Evrope. Komentarišući potrese na finansijskom tržištu Srbije posle izbora predsednika Skupštine on je rekao da berze reaguje na sve promene i da to još nije zabrinjavajuće, jer je moguće da uskoro uslede i pozitivna kretanja. Bubalo ju naveo da je u ovoj godini, iako još nije formirana nova vlada, priliv stranih investicija 700 miliona dolara, a da je privredni rast nešto ispod pet odsto. „Realno je očekivati da priliv stranih investicija dostigne dve milijarde dolara, koliko je i planirano“, istakao je Bubalo.

Stručnjaci Beogradske berze takođe podsećaju da konjunkturna kretanja na tržištima kapitala dobijaju na ubrzanju zbog dešavanja na makroekonomskom i političkom nivou što je razumljivo ukoliko se ima u vidu da berze predstavljaju najsenzitivniji barometar ekonomsko-političkih događaja u zemlji.
– Ne želeći da polemiše ili sudi o konkretnim uzrocima evidentne korekcije srpskog tržišta kapitala, Beogradska berza želi da javnosti i investitorima ukaže na činjenicu da je proteklih dana, uključujući i 8. maj, učešće stranih investitora u trgovanju akcijama kotiranim na Beogradskoj berzi bilo povećano u odnosu na ovogodišnji prosek i na kupovnoj i na prodajnoj strani. Tog dana, učešće stranih investitora u kupovini iznosilo je 51 odsto, dok je njihovo učešće na strani prodaje iznosilo 36 odsto ukupnog prometa akcijama – podsećaju analitičari Beogradske berze koji apeluju na stručnu javnost da se uzdrži od davanja izjava koje se ne baziraju na egzaktnim podacima.
Kao argument više ističe se i podatak da je tržište Beogradske berze već nekoliko godine jedno od kompetentnijih tržišta u regionu. To je doprinelo da rast vrednosti indeksa najlikvidnijih srpskih akcija – BELEX15, od početka 2007. godine zaključno sa krajem aprila, bude 97 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari