Foto:FoNet/Konstantin Kamenov

Oni su najavili da će „šetati“ svakog petka dok zahtevi ne počnu da se ispunjavaju.

– Nećemo da štrajkujemo glađu zato što smo već gladni, ali ćemo u znak protesta da šetamo. Već predugo slušamo ista, lažna obećanja o isplati zarada. Zamajava nas država, odnosno vlast, a i naše kolege koje u naše ime pregovaraju. Za razliku od njih, koji traže da država isplati zarade samo radnicima koji su tužili državu, a radili su u preduzećima za koje stečaj nije završen, mi radnike ne diskriminišemo, već zahtevamo isplatu za sve radnike propalih društvenih preduzeća, bez obzira da li su tužili državu ili nisu, i da li je stečaj završen ili ne. Takođe tražimo povezivanje radnog staža i socijalni program za one koji su iz firmi otišli bez ostvarivanja tog prava- rekao je za naš list Radiša Spasić, predstavnik bivših radnika Elektronske industrije Niš, dodajući da su se ovim zahtevima pridružili i radnici propalih društvenih preduzeća u Zrenjaninu, Aranđelovcu, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Svrljigu, Apatinu, Odžacima, Užicu i Pirotu.

Predstavnik delegacije ovih radnika Žarko Đorđević, koji već godinama u njihovo ime pregovara o isplati zaostalih zarada, rekao je novinarima da ih neće pozivati u protesne šetnje, već da će i dalje istrajavati „na mirnom rešenju problema“.

On je kazao da će se naredne sedmice „sigurno“ sastati sa nekim iz Vlade Srbije ili iz nadležnih ministarstva kako bi razgovarali o isplati.

Prema dostupnim podacima, samo u Nišu je evidentirano više od devet hiljada takvih radnika, kojima, prema preliminarnim projekcijama, država duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im bude isplaćivala minimalce. Ovi radnici su bili zaposleni u društvenim firmama koje su nakon neuspešnog restruktuiranja ili privatizacije otišle u stečaj, kao što su EI, Mašinska industrija Niš, Građevinar, Niteks ili Jatrebac.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je pre pet meseci, u vreme kada je Vlada radno boravila u Nišu, obećao delegaciji ovih radnika, koju je predvodio Đorđević, da će do kraja prošle godine biti „urađen model“ i započeti isplata zaostalih zarada. Međutim, kada je prošlog meseca posetio Niš, kako bi položio kamen temeljac za fabriku Leoni, poručio im je preko medija da para za njih- nema, a da će isplata onoga što su davno zaradili ići „u skladu sa mogućnostima“. Novinare koji su nekoliko puta ponovili pitanje o početku isplate- pošto nisu dobijali precizni odgovor, nazvao je „nepristojnim“, a ponavljanje pitanja „provokacijom“, smišljenom jer „njihovim predsedničkim kandidatima ne ide dobro“.