Nedimović: Bolji kvalitet za dodatnu vrednost 1Foto: Srđan Srđanov

Manifestacija „Pekarsko-mlinarski dani“, u organizaciji firme „Mlinpek Zavod“ iz Novog Sada, otvorena je danas na Novosadskom sajmu i trajaće do 8. oktobra.

Prvi pekarsko-mlinarski sajam i konferenciju „21. Pekarsko-mlinarski dani“ otvorio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

– Ako se igde pravi dodatna vrednost u poljoprivredi, i ako se igde pravi vrednost za ovu državu, to je u ovom sektoru, i na to treba da budemo ponosni. U prethodna dva meseca stalno pričam o stvaranju dodatne vrednosti i prerađivačkim kapacitetima, a to je ono što ovu državu treba da „nosi“ u poljoprivredi. Ne možemo da prodajemo samo primarne poljoprivredne proizvode, potrebno je da ih stalno obogaćujemo i da stalno pravimo dodatnu vrednost. Takođe, moramo da vodimo računa i o kvalitetu. Kada je reč o žitu, mi danas imamo situaciju da je svega 20 posto semena uključeno u sistem koji ima visoku proteinsku vrednost, i moramo da povedemo računa da taj procenat stalno povećavamo kako bismo imali veći kvalitet. Sa većim kvalitetom mi postajemo konkurentniji, na državi je da to pomaže, ali paralelno sa tim moramo i da otvaramo tržište. Ovaj sajam je vredan kako u materijalnom smislu, tako i u znanju i zato takve programe treba podržavati – rekao je Nedimović.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević istakao je da je Novi Sad predodređen za ovu sajamsku manifestaciju iz više razloga.

– Pre svega sirovinska baza u Vojvodini za ovu vrstu prerađivačke industrije je veoma značajna, potrošnja hleba i pekarskih proizvoda takođe je velika, i na kraju Novi Sad je sajamski grad zbog duge tradicije Novosadskog sajma. Grad Novi Sad sa zadovoljstvom pomaže ovakve događaje i nastaviće to da radi. U saradnji sa nadležnim sekretarijatima i ministarstvom ćemo videti na koji način, u sklopu svojih mogućnosti, možemo da pomognemo razvoj prerađivačke industrije jer to je ono što stvara dodatnu vrednost – rekao je Milorad Radojević poželevši organizatorima uspešan sajam i konferenciju.

Na ovogodišnjoj konferenciji diskutovaće se o Pravilniku o kvalitetu žita, mlinarskih i pekarskih proizvoda i testenina, zatim o kvalitetu pšenice, ekonomskim aspektima i mogućim pravcima razvoja pekarstva i mlinarstva, s posebnim naglaskom na male proizvođače.

Govoriće se i o konkurentnosti, tehnološkim rešenjima i svojstvima proizvoda, kao i o drugim aktuelnim pitanjima u ovoj oblasti. Glavna tema Konferencije biće energetska efikasnost industrijskih postrojenja, a na njoj će učestvovati najeminentniji predstavnici struke iz Srbije i inostranstva, predstavnici nauke, Privredne komore, proizvođača, udruženja i poljoprivrednici.

Gostuju firme iz sedam zemalja

Na sajmu izlažu firme iz Srbije, Nemačke, Turske, Italije, Češke, Slovenije i Hrvatske, a posetioci će imati priliku da se upoznaju s pekarsko-mlinarskom strukom i opremom i da prisustvuju demonstraciji pripreme i pravljenja pekarskih proizvoda u mini-pekarama te da degustiraju sveže proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari