Nedimović: Do kraja godine izvoz u Kinu svinjskog mesa i mlečnih prerađevina 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da očekuje da proizvođači iz Srbije do kraja godine počnu za izvoze svinjsko meso i mlečne prerađevine na kinesko tržište.

„Kineska uprava carina će izdavati dozvole za uvoz ove robe iz Srbije“, rekao je Nedimović novinarima nakon što je sa zamenikom ministra Generalne uprave carina Kine Žang Jivenom potpisao ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

On je najavio i potpisivanje sporazuma sa Kinom o fitosanitarnoj zaštiti.

„Na bazi ovih sporazuma uči ćemo u dalju proceduru odobravanja naših proizvodnih objekata i nadam se da ćemo već narednog meseca imati neke ispekcijske kontrole i da će do sajma u Šangaju u novembru krenuti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda u Kinu“, kazao je Nedimović.

Istakao je da je su ugovori sa Kinom od strateške važnosti za srpsku poljoprivredu i naveo da je sa kineskim kolegama razgovarao i o izvozu kukuruza i jabuka.

Nedimović je objasnio da je izvoz svinjskog mesa i mlečnih prerađevina u Kinu omogućen na zahtev domaćih proizvođača koji će moći da na tom tržitu prodaju sve vrste tih namirnica, a da će količine zavisiti od stanja na tržištu, odnosno od ponude i cena.

„Kinesko tržite je najatraktivnije u svetu za izvoz svinjskog mesa jer kupci tamo nude najveće cene, tako da troškovi transporta nisu problem“, rekao je Nedimović.

Podsetio je da se iz Srbije u Kinu već izvozi goveđe meso i da je omoguće i izvoz jagnjećeg mesa, ali da srpski proizvođači nisu konkurenti zbog blizine Argentine i Novog Zelanda i količina tog mesa koje te zemlje mogu da ponude Kini.

Ministar je kazao da se u Srbiji godišnje u proseku proizvede oko pet miliona svinja, a da postoje potencijali za proizvodnju više od 10 miliona.

„Naši prerađiački kapaciteti su veliki, klanice rade u dve smene, a ako bi se uvela i treća smena proizvodnja bi mogla da bude veća za 30 do 40 odsto“, rekao je Nedimović.

On je dodao da će narednih nekoliko dana i tursko tržište biti otvoreno za uvoz goveđeg mesa iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari