Nedimović: Poljoprivrednicima na raspolaganju 400 miliona evra bespovratne pomoći 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Deset poljoprivrednika dobilo je ugovore za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova, izjavio je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolaganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći.

Ministar je rekao da posle osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore. On je naveo da je ovo prekretnica u poljoprivredi i da prvi put novac iz fondova EU ide direktno u ruke srpskih poljoprivrednika.

„Ako je išta u Evropskoj uniji primamljivo, to je zajednička evropska politika i politika finansijskih sredstava i podrške poljoprivrednicima za njihov rad“, istakao je Nedimović. Dodaje da se tu neće stati.

„Stiglo je 504 aplikacija za IPARD, prvih deset ugovora je uručeno a u narednih dva do tri meseca biće svi obrađeni“, navodi Nedimović.

Očekuje da će se u narednih tri godine ova sredstva potrošiti, kako kaže, u punom kapacitetu.

„Imali smo tri konkursa u prethodnih nekoliko meseci, još četiri do kraja godine. Novi traktori, mehanizacija, prerađivački kapaciteti, oprema za to. Ja se nadam da će srpska poljoprivreda mnogo bolje izgledati posle ovoga jer će 400 miliona evra biti uloženo u srpsku poljoprivredu“, navodi ministar.

Dodaje da će konkurs koji je u toku olakšati posao mladim poljoprivrednicima.

„Nadam se da ćemo ove godine imati mnogo veći broj prijavljenih. Prošle godine smo imali oko 740 prijavljenih – 667 projekta smo odobrili sa garantom od 10.000 evra. Ove godine smo povećali ta sredstva“, istakao je ministar poljoprivrede.

Njegov prioritet su, kaže, voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo.

„To su tri grane poljoprivrede gde je potrebna fizička snaga – gde su potrebni mladi ljudi, i tu može mnogo da se zaradi“, objašnjava Nedimović.

Dodaje da je preduzetništvo u poljoprivredi neophodno, a kako kaže – mladi su tu nasušno neophodni.

Subvencije za osiguranje proizvodnje 70 odsto

Ministar kaže da velike probleme poljoprivredi i poljoprivrednicima nanose vremenske nepogode i dodaje da je donet zaključak Vlade o pristupanju dodele pomoći.

„Prvi program za objekte za – kuće, stambene objekte koji su oštećeni je donet, to je od 120.000 do 600.000 dinara u zavisnosti od stepena oštećenja, država će dati podršku. Sad ćemo izaći sa poljoprivrednim zemljištem, objektima javne infrastrukture“, navodi Nedimović.

Navodi da mali broj poljoprivrednika osigurava svoje zemljište, zasade.

„Ima tu malo krivice i proizvođača koji kaže ‘neće baš mene’. Država mora mnogo više da uradi na edukaciji i promovisanju svih mera. Država daje 40 odsto premije osiguranja, a sada će da ide korak dalje. Za ona područja za koja sa RHMZ procenimo da je bilo mnogo štete u poslednjih nekoliko godina, mi ćemo da povećamo tu subvenciju na 70 odsto“, navodi ministar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari