Nedimović: Sa Vladom Abu Dabija ugovoren kredit od 100 miliona 1Foto: N1

Nije bilo nikakvih pregovaranja, dogovaranja, neposrednih pogađanja i spinovanja kada je u pitanju davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, izjavio je u skupštini Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Odgovarajući na tvrdnju poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov da „svom poslovnom partneru Klemensu Tenisu dodeljuju toliko zemlje da će on biti treći zemljoposednik po veličini u Vojvodini“ ministar Nedimović je izjavio da nemačkam kompanija „Tenis“ nije bila
povlašćena.

„Tenis“ je jedan od 219 aplikanata, ima potpuno isti status kao i svi ostali i imaće iste obaveze u pogledu ispunjavanja potreba vezanih za životnu sredinu, za buduću radnu snagu i sve ono što je neophodno. Postpupak bio potpuno transparentan, izjavio je Nedimović.

U skupštinskoj debati Jerkov je rekla da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu strancima dodeljuju hiljade hektara, samo što su u pitanju pravna lica kojima ovaj zakon i dalje ne brani da registruju firme u Srbiji, da ih kupe i na taj način prečicom dođu do najboljeg poljoprivrednog zemljišta u našoj zemlji.

Ona je pitala Nedimovića i koliko je od kredita koji je Srbije uzela od Vlade Abu Dabija za navodnjavanje povučeno i da li je sve što je planirano urađeno.

Nedimović je odgovorio da je sa Vladom Abu Dabija ugovoren kredit od 100 miliona dolara, a da je za projekte povučeno 16 miliona.

Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Muamer Zukorlić rekao je da je nužno da se selu daju „ozbiljne“ poreske olakšice.

On je predložio da se selima koja se nalaze do 600 metara nadmorske visine daju poreske olakšice do 40 odsto za bilo koju vrstu privredena aktivnosti, a da se građani koji žive u selima iznad 600 metara nadmorske visine potpuno oslobode od poreza.

Odgovarajući Zukorliću, Nedimović je rekao da je u budžetu za 2018. godinu predviđena posebna vrsta podrške za poljoprivrednu proizvodnju na višim nadmorskim visinama i dodao da se o izmenama poreske politike može razgovarati.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić je u debati izjavila da neće glasati za predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu ukoliko se ne prihvate amandmani koje je predložila DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari