Nedimović: Stočarska proizvodnja raste 1Foto: EPA

Zahvaljujući subvencijama, višegodišnji pad proizvodnje junećeg mesa prvi put je zaustavljen prošle godine.

A u porastu je i uzgoj svinja, gde je dodatna stimulacija to što se cena, dugo na nivou od 110 do 120 dinara, sada popela na 145, 150 za kilogram žive mere – rekao je za Danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je dodao da novi podsticaj stočarstvu treba da pruži sporazum koji Srbija treba da potpiše u aprilu sa kineskom Agencijom za bezbednost hrane, čime se stvaraju uslovi i za izvoz mesa u tu zemlju. Prema rečima Nedimovića, i dolazak nemačkog Tenisa trebalo bi da pomogne uvećanju stočnog fonda, jer je Srbiji potrebno što više genetskog materijala za razvoj proizvodnje i to ne samo svinjskog, nego i junećeg i jagnjećeg mesa.

Kako je ranije objavljeno, tri velika proizvođača mesa, „Đurđević“, Neoplanta i Juhor, imaju potrebne sertifikate za proizvodnju junećeg i jagnjećeg mesa, a od kineske Agencije očekuju potvrdu da ispunjavaju standarde te zemlje. Direktor firme „Đurđević“, Đorđe Kuzmanac kaže da će biti uporni u nastojanju da od kineske Agencije dobiju potvrdu sertifikata, jer za njih to znači novu perspektivu. On priznaje da u ovom trenutku nemamo dovoljne količine za veliki izvoz, ali tvrdi da bi novi ugovori to mogli da promene.

– U proizvodnji su bitna dva aspekta – sigurnost sirovine i mogućnost prodaje. Očekujemo da sa kineskim partnerima najpre sklopimo ugovore na tri godine, što je ciklus koji omogućava da se ovde uveća broj grla, a ukoliko zadovoljite sve potrebe kupca, slede dugoročni poslovi. Za nas je praktično i prva faza velika šansa, jer kada imate osiguranu prodaju na jednom delu kineske teritorije, onda možete da kreirate razvojnu strategiju, da svojim dobavljačima ponudite dobre uslove, a i da sami razvijate stočni fond. Mi već sada imamo farmu sa hiljadu grla, čije kapacitete proširujemo – ističe Kuzmanac za naš list i dodaje da bi u aranžmanu sa Kinezima, prvo ponudili goveđe i juneće meso, a potom bi asortiman širili i na svinjsko.

 Prema njegovim rečima, kada i ukoliko prve pošiljke krenu put Dalekog Istoka, domaći potrošači ne bi trebalo da brinu kako će zbog velike tražnje doći do poremećaja na srpskom tržištu.

„Osnovu naše proizvodnje čini prodaja u zemlji, jer bez stabilnosti na matičnom tržištu ni izvoz ne može da bude siguran oslonac“, kaže on i naglašava da će meso iz Srbije, bar kada je o toj firmi reč, biti konkurentno na kineskom tržištu, što ne znači i jeftinije, već da će cena biti formirana prema kvalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari