Negotin: Poljoprivrednim udruženjima uručeni ugovori za projekte i aktivnosti 1Foto: negotin.rs

Kroz ovogodišnji Agrarni budžet Opština Negotin je za uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede opredelila iznos od 2,5 miliona dinara i ova su sredstva namenjena poljoprivrednim udruženjima čije projekte i aktivnosti je lokalna samouprava podržala u okviru Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u opštini Negotin za 2021. godinu.

Više od polovine sredstava opredeljenjih za ove namene, 1,9 miliona dinara odobreno je Udruženju “Voćar” iz Karbulova koje želi da kroz angažovanje protivgradnih strelaca pospeši razvoj poljoprivrede na teritoriji opštine Negotin.

– Ovo je zajednički model sa lokalnom samoupravom. Vrlo lako i jednostavno smo se dogovorili da mi izađemo s projektom gde ćemo uvrstiti protivgradnu zaštitu što je odobreno od Opštinskog veća.Svi protivgradni strelci biće finasirani sa dodatnih 4.000 dinara iz opštinskog budžeta. Ovo je je jedan vid ispoljavanja šire odgovornosti od lokalne samouprave i našeg udruženja, kada je već takva mogućnost postojala jer je činjenica je da svake godine postoji rizik od šteta koje nanose gradonosni oblaci. Mi smo bez bilo kakve rezerve ušli u pravljenje projekta a zatim i njegovu realizaciju – rekao je predsednik Udruženja voćara „Voćar“ Кarbulovo, Slavoljub Stanković na svečanom uručenja ugovora u lokalnoj samoupravi.

Prema rečima predsednika opštine Negotin, Vladimira Veličkovića, koji je uručivao ugovore predstavnicima udruženja, projekat Udruženja „Voćar“ iz Кarbulova koji je urađen u saradnji sa nadležnom opštinskom službom je ovogodišnji najznačajniji projekat koji je dobio i najviše sredstava.

Veličković je istakao da će ovim projektom lokalna samouprava preko udruženja obezbediti bolji rad protivgradnih stanica u negotinskoj opštini, obezbeđenjem naknada strelcima u visini od 4.000 dinara, što je pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima.

– Podržali smo i projekat Udruženja za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma iz Rogljeva. Smatram da je to jedna od naših razvojnih šansi posebno kada se budu realizovali projekti uređenja pivnica u Rajcu i Rogljevu, čija je izrada projektno-tehnička dokumentacija u završnoj fazi – kazao je Veličković, dodajući da je podržano i Udruženje pčelara koje je najjače udruženje u opštini Negotin i čiji rad lokalna samouprava kroz agrarni budžet prati godinama, kao i Udruženje stočara koje će od naredne godine biti podržano u većoj meri, s obzirom da treba popraviti stanje u ovoj oblasti poljoprivrede.

Udruženje za negovanje etno nasleđa i razvoj ruralnog turizma „Rogljevačke pivnice“ iz Rogljeva bavi se očuvanjem i promocijom turističkog potencijala na Rogljevačkim pivnicama i Rogljevu. Lokalna samouprava je ovom udruženju za organizaciju manifestacije „Кrajinska berba“ odobrila 370.000 dinara. Gorica Jovanović iz Udruženja

„Rogljevačke pivnice“ kaže da je ovo četvrti projekat koji podržava lokalna samouprava, a treći za manifestaciju jer ona prošle godine zbog pandemije nije organizovana.

– Naš je cilj očuvanje tradicije. Ove godine dobili smo sredstva za organizovanje manifestacije koja obuhvata običaje odlazak u vinograd, povratak, gaženje grožđa, biranje najlepše beračica i nadamo se da ćemo imati dosta posetilaca – rekla je Gorica Jovanović, dodajući da je Udruženje konkurisalo i kod Ministarstva turizma i da se nadaju da će im biti odobrena sredstva.

Pored udruženja “Voćar” i “Rogljevačke pivnice” lokalna samouprava je projekat Društva pčelara „Hajduk Veljko“ Negotin podržala sa 130.000 dinara, a Udruženje odgajivača domaćih životinja „Hajduk Veljko“ Negotin sa 100.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari