Nelt:Konfiskacija naše imovine 1Foto: Ate

Kompanija NELT danas saopštava da je u petak, 9.juna u 12 časova, „izvršena konfiskacija 1.800 kvadratnih metara skladišnog prostora u ulici Travnička broj 3, u Beogradu“, u vlasništvu ove firme i da je „rušenje objekta u toku“.

„Postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije“, ukazuje u saopštenju NELT, „s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa“.

Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta „Beograd na vodi“ – Lex specialis, kako se podseća u saopštenju, „donet je u vreme kada je Republika Srbija, kao korisnik eksproprijacije, bila jedini osnivač i vlasnik preduzeća Beograd na vodi d.o.o. sa 100 odsto državnim kapitalom“.

„Rešenje o eksproprijaciji naše imovine doneto je nakon 21.08.2015 godine, u vreme kada Republika Srbija kao osnivač nije bila vlasnik 100 odsto, niti većinski vlasnik preduzeća za realizaciju projekta ‘Beograd na vodi’, već je bila manjinski vlasnik sa 32 odsto udela“, napominje NELT.

Prema stavu kompanije NELT, od tog datuma radi se isključivo o privatnom interesu firme BWCI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao većinskom vlasniku preduzeća Beograd na vodi d.o.o.

„Upozoravamo javnost da je na ovaj način sprovedena faktička konfiskacija naše imovine, to jest oduzimanje iste bez naknade od strane države“, navodi NELT.

„To ukazuje da živimo u vremenima za koja smo mislli da su daleko iza nas, i da privatna svojina nije temelj našeg pravnog poretka i državnog uređenja“, naglašava kompanija NELT, koja ističe da „25 godina posluje na teritoriji naše države i danas zapošljava 1.700 ljudi“.

„Partneri smo najvećim stranim i domaćim kompanijama, lideri smo u odgovornom odnosu prema zajednici i državi. Osnivači smo i članovi najvažnijih poslovnih i drušvenih foruma, kroz koje ulažemo napore za poboljšanje ukupne ekonomske i društvene situacije u Srbiji“, zaključuje NELT. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari