Nema iznošenja novca - ako Agrokor bude poštovao srpske zakone 1Foto: FoNet/Marko Mišić

Ne postoji potreba da republička Vlada i Narodna banka Srbije donose bilo kakav poseban plan da obezbede da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokora ne odlazi iz Srbije.

Jer naša zemlja u pravnom smislu već poseduje sve mehanizme za sprečavanje nelegalnog odliva deviza, tvrde sagovornici Danasa.

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za naš list da Zakon o deviznom poslovanju u potpunosti dozvoljava državnim organima da intervenišu i spreče isisavanje kapitala, odnosno upropašćavanje preduzeća registrovanih u Srbiji.

– Naša zemlja još uvek nije članica Evropske unije tako da centralna banka ima mogućnost da interveniše ako se devizni odliv iz zemlje ne odvija u skladu sa postojećim zakonskim rešenjima. Na taj način se sprečava da neko hipotetički izdavanjem fiktivnih faktura prikaže profit većim nego što jeste i na taj način ošteti zavisno preduzeće. Narodna banka Srbije može da interveniše u slučaju preduzeća u vlasništvu Agrokora u našoj zemlji i spreči sve eventualne nelegalne radnje. Iz zemlje može da se iznese samo dokazana ostvarena dobit i ništa više – objašnjava Đukić.

Prema njegovim rečima takva mera ne bi prestavljala uzurpaciju stranog kapitala niti demotivisanje investitora da ulažu u Srbiju već meru kojom se sprečava nezakonito izvlačenje finansijskih sredstava iz zemlje što je potpuno ispravno i odgovorno.

I pravnik Branko Pavlović slaže se da Narodna banka Srbije u svojim rukama već ima sve mehanizme za delovanje u konkretnom slučaju te da nema potrebe za iznalaženjem bilo kakvih novih mera.

– Zakonski je sve regulisano. Revizori kontrolišu poslovanje kompanija i registruju da li je dobit pravilno iskazana ili ne. U slučaju da nije, strana kompanija ne može da iznese devize iz zemlje prikazane kao fiktivnu dobit. Ne znam zašto premijer Aleksandar Vučić govori o novim merama kojim bi se odbranila imovina zavisnih preduzeća Agrokora u Srbiji kada jasni propisi po tom pitanju već postoje. Jedino ako premijer ne sumnja u eventualno nesavestan rad revizorskih kuća ili Narodne banke Srbije. Ne vidim šta bi drugo moglo da bude sem toga – ističe naš sagovornik. On dodaje da bi za Srbiju najgore rešenje bilo da država preuzme vlasništvo nad firmama Agrokora u Srbiji ili da ih finansijski pomogne na bilo koji način novcem građana Srbije.

– Nijedan od tih poteza ne bi bio u interesu srpske privrede. Državnim novcem nikako ne treba spasavati zavisna preduzeća Agrokora. Jedino ispravno rešenje po tom pitanju bi bilo da nakon krize u koju je zapao Agrokor, firme kojima je ta kompanija vlasnik u Srbiji što pre odu u stečaj. Onda bi iz stečaja ta preduzeća mogao da kupi neki domaći privrednik što bi bilo najbolje za Srbiju. Na taj način bi prosperirala i srpska poljoprivreda jer je njen napredak nemoguć bez postojanja domaćeg trgovinskog lanca kroz koji bi u ozbiljnoj meri mogla da plasira svoje proizvode – ističe Pavlović.

Podsećanja radi, premijer Vučić je ovih dana izjavio da će Vlada Srbije i Narodna banka pripremiti plan koji će garantovati da novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokora ne odlazi iz Srbije.

– Treba da podebljamo zid između nas i ostalih, u finansijskom smislu i upravljačkom, naravno – izjavio je tom prilikom premijer Vučić.

Inače, Agrokor u Srbiji kontroliše firme Roda, Idea, Merkator, Dijamant, Frikom, Kikindski mlin, Mg Mivela i Nova Sloga, koje snabdeva oko 150 dobavljača. Kao što je poznato, nakon finansijskih problema u koje je zapao Agrokor, vlasnik te kompanije Ivica Todorić predao ju je na upravljanje hrvatskoj državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari