Proizvođači mleka traže povećanje otkupnih cena na oko 30 dinara za litar, umesto dosadašnjih koje se, zavisno od kvaliteta, kreću između 26 i 28 dinara. Prema kalkulacijama farmera, proizvodnja te namirnice je neisplativa, zbog čega i beleži pad od oko 20 odsto. Pri tom, smanjuje se i broj krava muzara, što svakako utiče na sirovinsku bazu mlekara – izjavio je za Danas Bratislav Banjanac, predsednik Grupacije mlekarske industrije, podsećajući da otkupne cene te sirovine i u okruženju beleže pad.

„Nije bolja situacija ni u Evropskoj uniji, koja nije odobrila izvozne podsticaje za svoje proizvođače“ kaže Banjanac i dodaje da ne treba očekivati povećanje maloprodajnih cena mleka.

Prema rečima proizvođača, najbolji argument za povećanje cene, i ilustracija neisplativosti proizvodnje u ovim uslovima, jeste slanje u klanice 80.000 muzara, ali je nedopustivo i to što se marža na mleko i mlečne proizvode kreće i do 30 odsto.

– Otkupnu cenu mleka bi trebalo povećati za dva do tri dinara, ali ne i maloprodajnu cenu, jer je mleko osnovna životna namirnica. Da je taj potez neophodan, pokazuju troškovi farmera i mlekara, mada sumnjam u opravdanost maloprodajnih cena, odnosno trgovačkih marži. Jer, svi zajedno bi morali da imaju na umu da proizvedeno mleko mora neko i da kupi, a ne da se samo „sukobljavaju“ proizvođači i mlekare. Tek posle razgovora moguće je naći prostor za smanjenje nekih troškova, na račun kojih bi se povećala otkupna cena mleka – kaže za Danas, farmer i predsednik Udruženja stočara u Bečeju, Vasa Džiburski, iznoseći svoju računicu. On na svojoj farmi gaji 160 krava i predaje godišnje Imleku više od 410.000 litara mleka, po čemu je deveti kooperant te kompanije. Najveći problem imao je kod obezbeđenja sredstava za kupovinu četiri tone nafte, neophodne za pripremu 130 vagona silaže, što je oko 60 odsto potreba za ishranu krava.

Na drugoj strani su mlekare, čije su računice jasne – dobit uglavnom ne donosi pasterizovano mleko, nego plasman kiselo-mlečnih proizvoda. Ali, na predlog za poskupljenje otkupne cene te namirnice, prerađivači nisu pozitivno reagovali, a Zoran Matić, generalni direktor Šabačke mlekare kaže da do njih nije ni stigao zahtev. „Prosečna otkupna cena koju Šabačka mlekara plaća farmerima kreće se oko 22 dinara za litar mleka. O povećanju cene nismo razmišljali, ali je činjenica da se ne smanjuje ponuda, kao i da padaju otkupne cene u okruženju. Tako, na primer, u susednoj Hrvatskoj otkupna cena sirovog mleka ne premašuje 21 ili 22 evrocenta“ kaže Matić, uz napomenu da ta mlekara i dalje otkupljuje oko 200 tona sirovog mleka dnevno.

Rade Pribićević, direktor korporativnih i regulatornih poslova u Dunav hrana grupi još je prvi zahtev proizvođača za povećanjem otkupne cene, koji je iznet pre dvadesetak dana, ocenio kao nerealan. „Cena sirovog mleka u otkupu u Srbiji viša je od cene koju plaćaju mlekare zemalja u okruženju, pa čak i u nekim zemljama Evropske unije. Smatram da taj, iako razumljiv zahtev, nije realan. Poređenje maloprodajnih cena pasterizovanog mleka, druga je priča, jer zavisi od drugih elemenata (ambalaže, transporta, trgovačke marže), a ponajmanje od otkupne cene“, rekao je za danas Pribićević.

S druge strane, proizvođači mleka su ubeđeni da će mlekare morati da pristanu na njihove zahteve i zato što je veliki broj krava u poslednje vreme poslat u klanice, pa bi domaće tržište moglo da se suoči sa nedostatkom sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari