Inflacija stavljena pod kontrolu, ali je to učinjeno zahvaljujući isključivo restriktivnoj monetarnoj politici. Istovremeno povećana je zaduženost zemlje, a nema ni zaokreta u sektoru zapošljavanja, ocena je koju je prilikom predstavljanja monografije „Stanje i perspektive privrede Srbije“ na Institutu ekonomskih nauka dao Božo Drašković, naglašavajući da bi valjalo dobro izanalizirati ostvareni rast GDP ostvaren u prošloj godini.

Inflacija stavljena pod kontrolu, ali je to učinjeno zahvaljujući isključivo restriktivnoj monetarnoj politici. Istovremeno povećana je zaduženost zemlje, a nema ni zaokreta u sektoru zapošljavanja, ocena je koju je prilikom predstavljanja monografije „Stanje i perspektive privrede Srbije“ na Institutu ekonomskih nauka dao Božo Drašković, naglašavajući da bi valjalo dobro izanalizirati ostvareni rast GDP ostvaren u prošloj godini. Prema njegovoj oceni, to je rezultat transfera akumulacije kroz privatizaciju, a ne zdravog privrednog rasta, pa zato postoji bojazan da će posle završetka privatizacije doći do obrnutog trenda.
Uz ocenu da je došlo do podbačaja u odnosu na sva obećanja koja je aktuelna vlast davala, ekonomista Mlađen Kovačević, jedan od 23 autora koji su objavili svoje radove u ovoj monografiji, u prvi plan istakao je podatak da se i uz porast zaduženosti od 4,1 milijarde dolara nismo približili planiranoj stopi rasta GDP od sedam odsto. „Utoliko je neizvesnije kako ćemo takvu stopu postizati u ovoj i narednim godinama kada će Srbija morati da vraća godišnje između 3,5 i četiri milijarde dolara duga, a pitanje je da li će moći ovakvim tempom da se dalje zadužuje“, naglasio je Kovačević.
Najavljeno je, takođe, da će od 26. februara do 2. marta, na Beogradskoj bankaraskoj akademiji, biti organizovan prvi međunarodni seminar na kome će eksperti NASD, vodeće institucije u kreiranju finansijskih usluga u SAD, kao i Univerziteta Riding iz Velike Britanije obučavati dilere, brokere, investicione savetnike, portfolio menadžere, revizore i pravnike koji rade u bankama i osiguravajućim kućama kako da se prilagode zahtevima savremenog tržišta kapitala, utiču na poboljšanje regulative i ujednačavanje zakonodavstva u regionu i time povećaju interes investitora za ova tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari