Nemački kredit od 17 miliona evra za vodosnabdevanje 1Foto: Fonet/Ministarstvo građevinarstva

U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum o kreditu nemačke banke KfW za poboljšanje vodosnabdevanja i pročišćavanja otpadnih voda u četiri opštine, vredan 17 miliona evra.

Kredit na 15 godina, sa grejs-periodom od pet godina, i kamatom od 1,1 odsto, dobile su opštine Kikinda (šest miliona), Vrbas (4,1 milion), Paraćin (3,45 miliona) i Knjažvac (4,5 miliona).

Ministar infrastrukture, saobraćaja i građevine Zorana Mihajlović, koja je, zajedno sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, potpisala garancije za kredit, rekla je da će od tih projekata korist imati 125.000 ljudi, koji će imati bolju pijaću vodu. Ona je dodala da očekuje od predsednika opština da projekte realizuju u najkraćem roku. Mihajlović je najavila da će uskoro biti realizovana i donacija KfW banke za čišćenje Palićkog jezera.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da je ta država od 2009. godine obezbedila 230 miliona evra samo za vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje vode, od kojih korist ima oko tri miliona građana.

Ovaj ugovor je kvalitetan primer za dobru saradnju koju imamo, konstatovao je on, ističući da ta saradnja ne postoji samo na papiru, nego i u praksi.

Direktor KfW banke za komunalnu infrastrukturu za Jugoistočnu Evropu i Tursku Kirk Milner, koji je potpisao ugovor, ukazao je da to predstavlja značajan korak u saradnji dve države u oblasti vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda, posebno u Kikindi, i da je siguran da će doneti poboljšanja.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov naglasio je da problem pijaće vode, u kojoj je povišen nivo arsena, mangana i bora, traje 30 godina i da će izgradnja nove fabrike vode, taj problem rešiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari