Nemački kredit od 45 miliona evra za Elektroprivredu Srbije 1Foto: FoNet EPS

Kredit od 45 miliona evra koji će Elektroprivreda Srbije dobiti od Nemačke razvojne agencije KfW je veoma isplativ jer nije reč o velikoj sumi a njime će se finansirati projekat kojim će se pospešiti zaštita životne sredine, smatraju sagovornici Danasa.

EPS je 28. februara potpisao ugovor sa KfW bankom o kreditu za projekat unapređenja zaštite životne sredine u Termoelektrani „Nikola Tesla A“.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da će kredit biti iskorišćen za modernizaciju sistema za otpepeljavanje Termoelektrane „Nikola Tesla A“ i da će od toga najveću korist imati građani Srbije.

– Kada se implementira taj projekat, zaštita od zagađenja će biti podignuta na veći nivo. S obzirom da Srbija pristupa Evropskoj uniji sad nas čeka ispunjavanje niza zahteva vezanih za zaštitu ekologije, za šta ćemo po nekim prognozama morati da utrošimo oko 10 milijardi evra. Spram toga cifra od 45 miliona evra zaista predstavlja jedno malo zaduženje koje EPS bez bilo kakvih problema može da vrati u ratama iz sopstvenih sredstava – objašnjava naš sagovornik.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić.

– Reč je o sumi koji EPS može da vrati i da ne oseti. Zaista, to nije veliki novac i ne treba da postoji bilo kakva bojazan da EPS neće moći da izmiri kredit dobijen od Nemaca. Profiti EPS su daleko veći od iznosa kredita a s obzirom da se vraća više rata to predstavlja dodatnu olakšicu za preduzeće. S druge strane, nesporno je da je reč o veoma korisnom projektu jer će se njegovim sprovođenjem pospešiti zaštita ekologije. Jednom rečju projekat je dobar i isplativ kada se uzmu u obzir oba segmenta, povoljan kredit i modernizacija sistema koji štiti životnu sredinu – ističe Vuletić.

 U EPS-u kažu za Danas da će kredit biti iskorišćen za modernizaciju i rekonstrukciju sistema za transport pepela i šljake iz Termoelektrane „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu. EPS će iz sopstvenih sredstava otplaćivati pozajmicu.

Realizacijom projekta EPS će unaprediti zaštitu životne sredine, zadovoljiti domaće i evropske ekološke kriterijume i dobiti pouzdan sistem za deponovanje pepela, šljake i gipsa iz svih blokova najveće termoelektrane u Srbiji. Rezultat će biti bolji kvalitet vazduha jer će se sprečiti da vetar raznosi pepeo iz TENT A, a projekat će zaštiti od zagađenja i podzemne vode, reku Savu i zemljište. Projekat će obuhvatiti i izgradnju novih silosa za pepeo i šljaku kao i izgradnju novog pepelovoda kojim će se pepeo transportovati do deponije uz korišćenje značajno manjih količina vode. Projekat koji će se realizovati uz pomoć KfW banke. EPS će otplaćivati pozajmicu 12 godina, uključujući period počeka od pet godina, fiksna kamatna stopa iznosi 0,8 odsto godišnje, a poslednja rata glavnice dospeva na naplatu 2028. godine.

Procenjena vrednost projekta je oko 55 miliona evra, od čega je 45 miliona evra obezbeđeno iz kredita KfW banke, dok će preostali iznos obezbediti EPS iz sopstvenih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari