Predlog zakona o javnim nabavkama, koji bi do kraja meseca trebalo da se nađe u Skupštini, već drugu nedelju zaredom je tema javne rasprave. Na jučerašnjoj, u hotelu „Zira“, učesnici su se složili da novi tekst zakona predviđa mnogo bolje antikoruptivne mere, da je temeljan, ali da postoji niz stvari koje bi trebalo popraviti kako bi se na pravi način uredila oblast javnih nabavki.


– Tri su velike rupe kroz koje odlazi državni novac. Prva i najveća je korupcija, potom neznanje i na kraju prenormiranost postupaka zbog čega se troši na desetine miliona evra – rekao je predsednik Udruženja profesionalaca u javnim nabavkama Stevan Radunović. On je naglasio da je jako teško utvrditi koliko novca država izgubi zbog korupcije u ovoj oblasti, ali da se šteta meri sigurno „stotinama miliona evra“. Rad na podizanju vrednosti, edukaciji i efikasnije kazneno zakonodavstvo bi zato, smatra on, trebalo da budu stubovi na kojima treba da počiva dobar sistem javnih nabavki.

Upravo o „kaznenom sistemu“ je govorio i predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović. Podsećajući na 85 milijardi dinara neregularnosti koje je DRI utvrdila na uzorku od svega jedan odsto budžetskih firmi ili javnih preduzeća, Sretenović je rekao da bi najbolje rešenje za sprečavanje takvih primera bilo uvođenje strožih kazni.

– Kada dobijemo presudu, kazne su smešne, od 10.000 do 50.000 dinara. Moj predlog je da najozbiljniji prestupi, u vrednosti većoj od 10 miliona dinara budu tretirani kao krivično delo – naglasio je Sretenović.

On bi, kako je istakao, uveo i kazne zabrane delovanja svim odgovornim licima i to najmanje na 10 godina, ako ne i trajno.

– Imamo i primer javnog preduzeća u kom smo zabeležili neregularnosti u vrednosti od 35 milijardi dinara. To će reći da u tom preduzeću do trenutka revizije nijedan postupak nije sproveden kako treba – napomenuo je predsednik DRI.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je da bi fokus trebalo da bude na primeni zakona, odnosno praksi, jer su ključni deo sistema oni koji ih sprovode. Osim stručnog usavršavanja kadrova, naglasio je Jovanović, važno je insistirati na održanju etičkog standarda i obezbediti zaštitu službenika od raznih pritisaka. Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković je istakla da nije dovoljno povećati plate zaposlenima koji rade u oblasti javnih nabavki, jer bi se time samo povećala cena korupcije, već da je neophodno rešiti problem prenormiranosti, a kazne učiniti efikasnijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari