Januarski promet ostvaren na Beogradskoj berzi premašio je 11 milijardi dinara, što je izuzetan rezultat, imajući u vidu da je zbog praznika bilo samo 18 „trgovačkih“ dana. Akcije su bile veoma dominantne jer su ostvarile učešće od čak 92,4 odsto. U trgovanju akcijama je u četiri navrata ostvareno više od 1.

Januarski promet ostvaren na Beogradskoj berzi premašio je 11 milijardi dinara, što je izuzetan rezultat, imajući u vidu da je zbog praznika bilo samo 18 „trgovačkih“ dana. Akcije su bile veoma dominantne jer su ostvarile učešće od čak 92,4 odsto. U trgovanju akcijama je u četiri navrata ostvareno više od 1.000 transakcija, a pet puta je 100 ili više različitih emisija akcija učestvovalo u dnevnom trgovanju. Inače, ovogodišnji januarski promet je za čak 211 odsto nadmašio promet ostvaren u januaru 2006. godine.

Nove istorijske vrednosti indeksa

Januar su obeležile i nove istorijske vrednosti indeksa BELEX15 i BELEXFM. U drugoj polovini januara gotovo svakodnevno beležene su i maksimalne istorijske vrednosti ovih pokazatelja, a sredinom meseca BELEXFM prvi put je dostigao vrednost veću od 2.000 indeksnih poena. Poslednja mesečna vrednost indeksa najlikvidnijih akcija Beogradske berze – BELEX15 zabeležena je na nivou od 1.976,13 indeksnih poena, što predstavlja porast u odnosu na kraj prošle godine od čak 18 odsto, odnosno više od 270 indeksnih poena. Najviša istorijska vrednost ovog indeksa ostvarena je 25. januara i iznosila 1.988,09 poena. Kompozitni indeks vanberzanskog tržišta Berze – BELEXFM u januaru je zabeležio rast od osam odsto, i ostvario maksimalnu vrednost od 2.116,10 indeksnih poena.

Akcije kojima se trguje metodom kontinuiranog trgovanja dominirale su na Beogradskoj berzi. Više od 76 odsto ukupnog januarskog prometa akcijama ostvareno je upravo kroz ovu vrstu trgovanja, a većina ovih akcija zabeležila je maksimalne cene. Primera radi, samo poslednjeg dana januara maksimalnu cenu zabeležilo je sedam akcija: Dijamant a.d. Zrenjanin, Energoprojekt holding a.d. Beograd, Globos osiguranje a.d. Beograd, Komercijalna banka a.d. Beograd, Metalac a.d. Gornji Milanovac, Novosadska mlekara a.d. Novi Sad i Univerzal banka a.d. Beograd. Kao i prethodnih meseci, prometom i dalje dominiraju banke čije se akcije nalaze u trgovanju na Beogradskoj berzi, ali se tokom januara u prvih 10 po vrednosti prometa izdvajaju i akcije preduzeća Soja protein a.d. Bečej, Energoprojekt holding a.d. Beograd i Toza Marković a.d. Kikinda.
U odnosu na decembar 2006. godine zabeležen je pad obima prometa u trgovanju obveznicama RS i to za 6,8 miliona evra, odnosno za 39,3 odsto. Za razliku od prethodnog meseca kada je šest serija obveznica zabeležilo promet veći od milion evra, a neke čak i promet od oko tri miliona evra, u januaru se najviše trgovalo obveznicama sa rokom dospeća 2011. godine, čiji je promet dostigao 2,2 miliona evra. Promet veći od milion evra beleže i obveznice A2012, A2013 i A2016. U odnosu na januar, značajniji porast prometa beleže obveznice A2007, koje se mogu pohvaliti i skokom godišnje stope prinosa, najviše uzrokovan pribižavanjem roka dospeća ovih hartija u maju ove godine. Neznatan pad cene na mesečnom nivou zabeležile su samo obveznice serije A2016, dok su cene svih ostalih serija skočile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari