Neprincipijelni oportunizam 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Oportunizam znači povoljno, odgovarajuće, a označava adaptaciju na odgovarajuću specifičnu situaciju i lokaciju. Oportuno ponašanje nije uvek u skladu sa principima, ali je korisno u pogledu na probitačnost, na korištenje prednosti, pogotovo ličnih interesa.

Tragom širih semantičkih potencija sadržanih u definiciji ovog termina, na Vikipediji se može pronaći i sledeće značenje – da je oportunizam neprincipijelno korišćenje povoljnih prilika za ostvarivanje sopstvenih, uskih, sebičnih interesa. Kakvi su korelativni odnosi između oportunizma, stručnosti i poštenja? Izuzetno lucidnu klasifikaciju izneo je jedan hrvatski intelektualac.

Deo oportunog ponašanja obuhvata i one koji koriste priliku kako bi iskorištavali druge. Oportunim ponašanjem se uvek više donosi nego što bi se dobilo kada bi se pravedno delilo. Sledeći tu logiku, oportuniste možemo uslovno klasifikovati u četiri grupe:

U prvoj je KOMPETENTAN I NEOPORTUNISTA, za koga bi se moglo reći da je dobar i pošten. On je obrazovan, realizovan, od okoline priznat građanin. NJegovo delovanje je najčešće u ravni opštih interesa. To je najpoželjnija grupacija slobodnih građana koji treba da čine društvenu maticu. Nažalost, oni su u velikoj manjini, od zvaničnih politikanata potpuno skrajnuti.

U drugoj grupi je KOMPETENTAN I OPORTUNISTA, za koga se može vezati pokvarenost i zlo. To je onaj tip beskrupuloznih naučnika i političara koji sva svoja znanja i potencijale koriste isključivo da bi prigrabili što više dobara za sebe. Amoralni su i spremni na sve. NJima je svaka vlast dobra.

U trećoj je NEKOMPETENTAN I OPORTUNISTA a tu se radi o ljudima koji se ponašaju gonjeni instinktom da realizuju svoje interese po svaku cenu. Oni su nepošteni i nemoralni, spremni na sve.

U poslednjoj, četvrtoj grupi je NEKOMPETENTAN I NEOPORTUNISTA. On je neupotrebljiv. To je potrošačka jedinka koja je stranac i u sopstvenom životu. Minimalnih socijalnih odgovornosti i intelektualnih sposobnosti.

Izvesno je da našu zbilju režiraju ljudi iz druge, treće i četvrte grupe. Oni postavljaju znakove pogrešnog smera društvenog razvoja nalazeći idealnu poziciju u beskrupuloznom kapitalizmu koji počiva na potrošačkoj gramzivosti. Korumpirani oportunisti su zavladali svetom držeći najveći deo čovečanstva u toku loše beskonačnosti, nekoj vrsti kretanja u „večnom kružnom toku“. A Latini kažu da je najveće zlo kad su korumpirani najbolji. U našoj zemlji su mnogi spremni da prostituišu i dušu i savest zarad ličnih interesa čak i onda kada im moral tiho mrmori da je opšte dobro, dobro svih, a javni interes, interes za sve.

Ima li nam, uopšte, spasa od neoliberalnih oportunista?

Autor je član Asocijacije malih i srednjih preduzeća

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari