Neuspešna i četvrta prodaja Želvoza 1

Četvrta prodaja stečajnog dužnika FŽV “Želvoz” a.d. u stečaju iz Smedereva, danas je proglašena neuspešnom, potvrđeno je Danasu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, u čijoj je nadležnosti postupak prodaje preduzeća u stečaju.

“Današnja prodaja je proglašena neuspešnom, jer Odbor poverilaca nije prihvatio dostavljene ponude”, izjavila je za Danas Nina Mihajlovski, rukovodilac Centra za stečaj nadležna za Želvoz.

Stečajni upravnik FŽV „Želvoz“ a.d. u stečaju, prethodno je oglasio prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda, po istoj procenjenoj vrednosti kao u prethodne tri neuspele prodaje (1,15 milijardi dinara) i uz novi, niži iznos za učešće u prodaji od 115,3 miliona dinara.

U poslednjem tekstu oglasa se napominje da procenjena vrednost imovine nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Danasu je u Centru za stečaj rečeno da su za današnju prodaju bile dostavljene dve ponude pravnih lica iz Beograda, ali da nije poznato da li iza neke od njih stoji italijanska kompanija Ćimolai, najavljivana od aktuelne smederevske vlasti kao spasonosno rešenje za Želvoz, kao i da su obe ponude bile ispod 50 odsto procenjene vrednosti.

Podsećamo, Agencija za privatizaciju je 2011. godine poništila kupoprodajni ugovor za smederevski Želvoz sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza. Fabrika, koja je tada zapošljavala oko 1.450 radnika, bila je prodata 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Nekada uspešni remonter šinskih vozila, koji je svojevremeno upošljavao čak 2200 radnika, urušavan je godinama i ozbiljno uzdrman mnogobrojnim aferama rukovodećeg kadra, sa sudskim procesima koji su aktuelni i danas.

Tako se pred Višim sudom u Smederevu u martu nastavlja glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv nekadašnjih rukovodilaca FŽV Želvoz iz Smedereva i Želturist doo iz Beograda, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, još iz 2006. godine, za koje je zaprećena kazna od 2 do 10 godina zatvora.

Sunovrat Želvoza traje sve do 2015. godine kada je stavljena tačka i otvoren stečajni postupak.

Prema rešenju Privrednog suda u Požarevcu, stečajni dužnik je u trenutku otvaranja stečaja bio u neprekidnoj blokadi u trajanju od oko hiljadu dana, a neizmirene obaveze daleko su prevazilazile vrednost imovine stečajnog dužnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari