Treća prodaja stečajnog dužnika FŽV Želvoz a.d. u stečaju iz Smedereva, biće proglašena neuspešnom, potvrđeno je Danasu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, kojoj predstoji formalnost, da sačini zapisnik i za danas zakazano nadmetanje proglasi neuspešnim.

“Javno nadmetanje za kupovinu Želvoza trebalo je da se održi danas u podne, ali pošto nije dospela nijedna ponuda, prodaja će biti proglašena neuspešnom”, izjavio je za Danas stečajni upravnik.

Rok za otkup dokumentacije i uplatu depozita bio je 13. januar, tako da je još tada bilo izvesno da će i treća prodaja ovog pravnog lica u stečaju metodom javnog prikupljanja pisanih ponuda, završiti kao prethodna dva (neuspela) pokušaja.

Izvor Danasa u Odboru poverilaca Želvoza u stečaju, koji je zahtevao anonimnost, kaže da su još posle prve prodaje uputili preporuku da se koriguje procenjena vrednost, ali da konačnu reč ima Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao i da će takvu preporuku predložiti i posle najnovije (današnje) neuspele prodaje.

Procenjena vrednost bila je 1,15 milijardi dinara, kao i u prethodna dva prošlogodišnja (jun i oktobar) pokušaja prodaje, a u tekstu oglasa se navodi da “procenjena vrednost imovine nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude”.

Pravo učešća u postupku prodaje imala su sva pravna i fizička lica, nakon otkupa prodajne dokumentacije u iznosu od 100 hiljada dinara i uplate depozita u iznosu od 230,6 miliona dinara, ili polaganja neopozive prvoklasne bankarske garancije naplative na prvi poziv.

Podsećamo, tadašnja Agencija za privatizaciju je 2011. godine poništila kupoprodajni ugovor za smederevski Želvoz sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza. Fabrika, koja je tada zapošljavala oko 1.450 radnika, bila je prodata 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Od tada, nastavlja se sunovrat fabrike sve do 2015. godine kada je stavljena tačka i otvoren stečajni postupak.

Prema navodima u obrazloženju rešenja Privrednog suda u Požarevcu, stečajni dužnik je u trenutku otvaranja stečaja bio u neprekidnoj blokadi u trajanju od oko hiljadu dana, a neizmirene obaveze daleko su prevazilazile vrednost imovine stečajnog dužnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari